Maskinsamverkan kortar förstaskörden med fyra veckor
Besparingarna räknas i miljoner och dessutom är det roligt.
Det nybildade aktiebolaget har köpt en självgående hack med majsbord och den ska användas vid både gräs- och majsskörd. Den plockar upp en grässträng på 4,5 meter. Dessutom en ny traktor, en Steier som har en slåtterkross fram och en bak. Varje varv skär den av sex meter vall och så vänder man, kör i motsatt riktning och får på så vis tolv meter avkapat. I mitten ligger gräset i en sträng som är fyra meter bred. Det går undan.
Dessutom har bolaget köpt en ny ensilagevagn. Besparingen, mot att köpa full utrustning till båda gårdarna är minst en miljon, då skulle man inte ha råd med lika effektiva maskiner heller.
- Gårdarna har lite olika jordar, berättar Agneta Svensson, Odensviholm. Skörden på Ogestads lättare jordar är alltid mogen lite före Odensviholm, så det passar perfekt.
Sammanlagt odlar gårdarna vall på 250 hektar.
- Förra året tog det tre veckor på varje gård att få in förstaskörden, säger Lars Svensson. Totalt sex veckor. I år klarar vi allt på drygt en vecka. Vi vinner alltså fyra och en halv vecka tillsammans med allt vad det innebär i högre kvalité och mindre arbetsinsats. Det är en vinst på minst 50000 kronor. Och det är alltså bara den första skörden...
De nya maskinerna ska bärga ensilaget från sammanlagt 1000 hektar under en säsong. Tre grässkördar över 750 hektar och majs på resten. Majshacken kommer att legoköra på 15 mils radie från Odensvi.
Vinsten av samverkan ligger alltså på många olika plan; snabb skörd ger högre kvalité på fodret och man slipper köpa till kraftfoder i motsvarande grad, lägre arbetskostnad, mindre bränsleförbrukning, färre överfarter som ger lägre packning på åkern och effektivt utnyttjande av maskinerna ger lägre kapitalkostnad.
- Dessutom är det väldigt roligt, säger Agneta Svensson. Vi ser gårdarna som en enhet och så här långt i vårt samarbete har vi inte kunnat hitta några nackdelar. Millimeterrättvisa går aldrig att uppnå och det strävar vi inte efter. Den totala vinsten är så pass stor på alla plan att man inte behöver vara så nogräknad.
Så småningom ska fler maskiner föras över i det fristående bolaget, men samarbetet och "en-gårds-tänkandet" går vidare. Båda gårdarna är uppmärksamma på samordningsvinster och vågar tänka i nya banor.
Just nu förs långtgående diskussioner om att odla all majs för båda gårdarna på Ogestad eftersom jorden där är mest lämplig. Sedan finns massor av andra planer.
- Våra båda gårdar har genomgått en total förändring under de senaste tre åren, säger Lars Svensson. Det är tufft att bedriva mjölkproduktion idag och det gäller att vara effektiv på alla sätt. Samordningsvinster är ett sätt och som sagt, ett väldigt roligt sätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!