Massdöd i fiskodlingen gav förlust på en miljon
Just när företaget börjat ge lite avkastning så fick Ann Åkerman och Peter Lundgren på Gärdsholmen en rejäl kalldusch. Av 50 ton lax som de odlade i kassar dog 35 ton blixtsnabbt. Istället för att ta ut den första rejäla lönen förlorade företaget Syrsa Lax en miljon kronor.
Gamla metoder. En av hemligheterna med den framgångsrika försäljningen för Syrsa Lax är att Ann Åkerman kan röka fisken med alved på gammalt sätt. En stor konst som hon lärde sig av pappa Bertil.
Foto: Fotograf saknas!
Ann Åkerman är född och uppväxt på Gärdsholmen, en liten vacker ö i Östersjöviken Syrsan som öppnar sig mot havet genom Bjursunds ström, under bron, och går ända upp till Helgenäs. Peter Lundgren kommer från Loftahamamar. Efter att ha sysslat med mycket annat slog de sig ner på Gärdsholmen 1986. Där drev Anns föräldrar fiske och laxodling.
De började arbeta tillsammans och pappa Bertil lärde ut den svåra konsten att röka fisk med hjälp av alved.
- Före massdöden av fisk exporterade vi cirka 35 ton till Japan och resten förädlade vi genom att röka och grava. Exportdelen försvann och nya regler kom till som innebar att ett specialtillstånd krävdes för odling över 20 ton. Vi fortsatte med laxodlingen men bara för vår egen förädling. Sedan har priserna sjunkit och nu får vi ingen lönsamhet i att odla själva.
Istället köper de rensad och infrusen lax från Vänern. Den levereras till bryggan av pråmskepparen Paul Hultberg och dras med handtrucken rakt in i den moderna frysanläggningen. I samma byggnad gravas laxen och rökningen förbereds. Men rökningen sker inte med elektricitet, trots att Ann från början är utbildad elektriker, nej de håller fast vid vedmetoden.
- Kvalité är vårt vapen i kampen mot de stora fiskeindustrierna, säger Ann Åkerman.
- Det gäller att lägga stor omsorg under hela proceduren och alltid tänka på vad man själv kan tänka sig att köpa och äta. Produkten ska se bra ut, vara helt perfekt och ha en "egen" smak som aldrig avviker. Vi får aldrig sälja något som är dåligt.
Nere vid en av kommunens vackraste arbetsplatser går Ann Åkerman och och Peter Lundgren och passar på röken. Det gäller att ha rätt fukthalt på veden, en konst man inte kan läsa sig till. Kallrökningen är en ännu svårare konst där det gäller att hålla alspån pyrande i ett dygn utan att röken blir varmare än 28 grader.
- Det var lite kris ett par gånger i somras, då var det runt 28 grader i luften utanför röken. Vid kallrökning ska saltet stänga porerna. Om röken blir för varm så tränger saltet in och hela fisken blir ettersalt.
Förutom lax finns ål och sik på programmet. Lite fisker de själva, lite köper de. Strömmingen i Syrsan är för liten för att rökas så den fiskas bara till husbehov.
- Våra arbetstoppar är storhelger som jul, påsk och midsommar. Då jobbar vi hårt annars har vi en ganska jämn beläggning.
De 15 till 20 ton förädlad fisk som lämnar Gärdsholmen säljs i Helgenäs och Loftahammar till största delen, för övrigt bara till några restauranger. Tidigare drev de egen fiskaffär i Loftahammar under sex år.
- Vi har våra stamkunder kan man säga, folk som föredrar våra produkter så det är ett stort ansvar att hålla absolut jämn kvalité och se till att fisken finns tillgänglig när efterfrågan är som störst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!