Matkassarna är här för att stanna

Matkassetrenden håller i sig i Västervik. Från ett fåtal företag för fem år sedan finns nu åtta stycken på den lokala marknaden.

Matkasse. Låda eller kasse? Samma sak i många olika tappningar.

Matkasse. Låda eller kasse? Samma sak i många olika tappningar.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2016-02-07 08:00

"Matkasse" har blivit ett begrepp och betyder numera en kasse eller låda full med matvaror och ett receptblad. Affärsidén går ut på att underlätta för konsumenter i det dagliga livet. Det ska bli lättare att efter jobbet få fram maten på bordet. Det finns flera typer av matkassar riktade till olika målgrupper, allt från barnfamiljer till finsmakare.

Utvecklingen går snabbt fram, från att det bara funnits några få företag som erbjudit matkassar finns nu en mängd aktörer, bland annat de stora matkedjorna.

Monica Schmoranz, tf. chef på Coop extra i Västervik, berättar att de började med matkasse för tre till fyra år sedan.

– Nu har vi flera varianter av matkassar och de utvecklas hela tiden. De finns i flera olika storlekar, ekologiska, glutenfria och laktosfria. Hos oss är det förresten en låda, inte en kasse.

Det är både stora jättar och mindre företag som slår sig in på matkassemarknaden. Familyfoods är ett företag med förankring i Växjö. De var ute tidigt, redan 2007 och till kom till Västervik 2010.

– När vi startade fanns det ingen som levererade matkasse i Västervik, säger Tobias Gustafsson, delägare och ansvarig för transport, inköp och logistik på Familyfoods.

– Vi jobbade hårt med att bara få folk att förstå vad det handlade om, att matkasse inte är en vanlig papperskasse utan ett koncept.

För att klara konkurrensen nischar sig företagen.

– Vi arbetar med lokala producenter av ekologiska råvaror. Vi har även försöksodlingar och är delägare av jordbruk, säger Tobias Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om