Dagens krav har gjort att Ă€ven pubar som inte har fokus pĂ„ mat har behövt ha ett par rĂ€tter pĂ„ menyn â ifall att.
â Det har pĂ„verkat oss rĂ€tt mycket. Vi har aldrig varit fokuserade pĂ„ mat, men vi har varit tvungna att ha det, sĂ€ger Tom Johansson.
PĂ„ Far & Son har man bland annat serverat pizzor, grytor, kycklingvingar och charkbricka.
â Vi har inte byggt puben för att ha ett kök, sĂ„ vi har minimerat det. Men vi mĂ„ste Ă€ndĂ„ laga nĂ„got. Vi kan inte bara vĂ€rma fryspizza â vi mĂ„ste laga nĂ„got mer.
Hans förhoppning Àr att matkravet ska slopas helt, sÄ att krogen kan fokusera mer pÄ dryck igen.
â Om det hĂ€r gĂ„r igenom kan vi anvĂ€nda kökets yta till annat. Kanske utöka ytan, teckna fler ölsorter, ha större sortiment. Det gör jĂ€ttemycket.
Samtidigt Àr han noga med att nÄgot Àtbart fortfarande ska finnas kvar.
â Onyktra mĂ€nniskor behöver nĂ„got att tugga pĂ„, sĂ„ det kommer fortfarande finnas chips, snacks och lite lĂ€ttare tuggmat â men inte varm mat. Vi tar bort varmköket helt enkelt.
Huruvida lagen kommer att slopas eller inte Àr Ànnu inte klart, men regeringen har inlett en sÀrskild snabbspÄrsutredning för att se över regelverket. Socialminister Jakob Forssmed (KD) kallar dessutom dagens krav som orimliga och inte ÀndamÄlsenliga, och noterar att de har tillÀmpats mycket olika i kommunerna.
ââDet fördyrar, det tynger verksamheterna och dagens krav gör ocksĂ„ att en verksamhet som till exempel vill servera ost, och vin till det, inte kan göra det. Det Ă€r typexempel pĂ„ sĂ„dana verksamheter, kafĂ©er eller restauranger som ska kunna finnas, sĂ€ger han till TT.
Samtidigt ska utredningen bedöma hur slopandet pÄverkar olika delar av nÀringslivet och alkoholbruket.
Tom Johansson pÄ Far & son hoppas pÄ ett snabbt beslut.
â Jag hoppas de klubbar igenom det snabbt. Sverige Ă€r ett av fĂ„ lĂ€nder i Europa som fortfarande har krav pĂ„ att servera mat för att fĂ„ alkoholtillstĂ„nd. NĂ€r vi var pĂ„ besök i Irland för nĂ„got Ă„r sedan kunde de inte förstĂ„ att vi mĂ„ste servera mat pĂ„ krogen, sĂ€ger han.