Lejonkampen är Smålandsmästerskap för gymnasiets restaurangutbildning. Årets upplaga var den elfte, och Västervik var i år titelförsvarare. Skolan hade den senaste inteckningen i vandringspriset, en stekpanna.
Fyra tremannalag möttes på lördagen i finalen som hölls restaurangskolan i Västervik: Västervik gymnasium, Ryssbygymnasiet utanför Ljungby, Finnvedens Gymnasium i Värnamo och Ölands gymnasium i Borgholm.
Skolor runt om i Småland har fått komponera menyer utifrån några riktlinjer: lagen skulle använda gäddfilé och valfri kål i förrätten, en valfri styckdetalj från rådjur och en valfri ost till varmrätten och att det skulle ingå päron och ett bakverk i efterrätten.
De skolor som skrivit de intressantaste recepten valdes ut till finalen.
Sex portioner skulle tillagas, och tillagningstiden var begränsad till två timmar och 35 minuter.
Under arbetets gång gick de fyra jurymedlemmarna runt i köket och studerade ungdomarnas arbete. Det räckte inte med att prestera ett välsmakande slutresultat.
- Vi tittar på hur välplanerat arbetet är, hur de sköter hygienen och hur mycket råvaror de tar till sig. Det får inte blir för mycket spill, säger Bosse Hasselqvist, som arbetar på restaurangjätten Eurest, som bland annat driver produktionskök och företagsrestauranger.
En annan jurymedlem var den lokala matprofilen Henrik Arkåsen. Han har själv deltagit i matlagningstävlingar, och intygar att det är något helt annat än att laga mat till vardags.
- Först tycker man att man har gott om tid, när det är tjugo minuter kvar börjar det köra ihop sig. När det är tio minuter kvar tänker man "att nu skiter jag i det här", men när man är klar är det en fantastisk känsla.
Samtidigt konstaterar han att skillnaden mellan tävling och vardagen i ett restaurangkök inte är så stor:
- Det är så här man vill att det ska fungera även till vardags. Det ska vara välplanerat.
När tävlingen är över är Västervikslaget i stort sett nöjd med sin insats. De tycker att de har disponerat tiden väl, enda missödet var desserten. Den skulle bestå av tre komponenter, en chokladfondant, en parfaitbakelse med lingon och inlagda päron med lingonsås.
- När jag skulle göra fondanten gräddades den för länge. En fondant ska vara rinnig inne i mitten, men den här blev för fast, berättar Ricky Öhrman.
Istället för att servera något misslyckande, valde laget att be att få sin presentation senarelagd så att de fick tid att göra om fondanten.
Även årets vinnare, Finnvedens gymnasium, drabbades av problem med desserten. Visserligen beskrevs desserten som höjdpunkten i juryns motivering: "en smakexplosion med kryddigt krisp"., men några minuter innan den skulle vara klar var laget allt annat än segervisst:
- En av delarna i desserten var en terrin, bitar av päron som låg i gele, men terrinen ville inte stelna, berättar Amanda Augustsson.
Laget valde att skrapa bort den rinniga gelen och använde päronbitarna som dekoration av den övriga desserten. En chansning som gick hem.