Matstrejk på fängelset

Sedan i måndags matstrejkar 54 fångar på avdelningarna 4 och 5 vid Västervik Norra.
- Till midsommar fick vi ett kilo sill, 15 ägg och fyra liter jordgubbar att dela på. Maten är också så dålig att vi upplever det som rena kränkningen.

Vi ska bättra oss. Både kriminalvården och kommunen får nog ta på sig ansvaret i denna fråga och försöka bättra oss. Vi ska nu försöka både få portionerna större och få in färska grönsaker och frukt tre gånger i veckan, lovar Åsa Lindberg som är chef för kriminalvården i Västervik. Foto: ANDERS STEINER

Vi ska bättra oss. Både kriminalvården och kommunen får nog ta på sig ansvaret i denna fråga och försöka bättra oss. Vi ska nu försöka både få portionerna större och få in färska grönsaker och frukt tre gånger i veckan, lovar Åsa Lindberg som är chef för kriminalvården i Västervik. Foto: ANDERS STEINER

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-06-29 00:25
Det berättar de 27 fångarna på avdelning 4. På både avdelning 4 och 5 har internerna vägrat att äta all anstaltsmat sedan i måndags. Midsommarsillen, äggen och jordgubbarna valde de att skicka tillbaka utan att ens röra maten.
- Det var meningslöst att dela på den lunchen. Det hade blivit 37 gram sill, knappt ett halvt ägg samt fyra, fem jordgubbar per man, säger förtroenderådet som anser att den mat som levereras till Västerviksanstalten från ett externt produktionskök är så undermålig att de intagna upplever den som en regelrätt kränkning.

- Inom svensk kriminalvård är det själva frihetsberövandet som ska vara straffet. Förhållandena under anstaltsvistelsen ska i sig inte utgöra någon ytterligare bestraffning.
- Att kasta in ett kilo sill, 15 ägg och fyra liter jordgubbar till närmare 30 vuxna män att dela på är verkligen att bädda för problem, säger en av fångarna till VT.

- Där finns endast små fragment av kött eller något annat. Kött eller grönsaker är som regel sönderkokt, urvattnat och berövat både smak och näringsinnehåll. Färsk frukt eller färska grönsaker får vi bara en gång i veckan.

Till detta ska läggas att anstalten trots att varje avdelning har ett fungerande kök inte tillåter att de intagna ens på egen bekostnad köper eller lagar sin egen mat.
Förtroenderådet säger att de vid upprepade tillfällen förgäves sökt få till stånd en dialog med anstaltsledningen om situationen.
-Många intagna blir fysiskt dåliga och utvecklar symptom på felnäring under vistelsen här. Det handlar också om att vi vill värna varandras säkerhet.

Åsa Lindberg är chef för kriminalvården i Västervik. Hon medger att internernas kritik till viss del är befogad:
- Vi har inlett en diskussion med Västerviks kommun om det kostavtal vi har med kommunen. I dessa diskussioner tittar vi bland annat på just portionsstorlekar. Livsmedelsverkets normer för en normalportion är nog i minsta laget för en hungrig intern.

- Både kriminalvården och kommunen får nog ta på sig ansvaret i denna fråga och försöka bättra oss. Vi ska nu försöka både få portionerna större och få in färska grönsaker och frukt tre gånger i veckan, lovar Åsa Lindberg.
- Vi tar kritiken på största allvar. Det kommer att bli annorlunda framöver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om