Ibland håller det, ibland spricker det.
Men allt som oftast når ambitionen inte ända in i kylskåpet. För oavsett vad man har för mål med sin träning - att gå ner i vikt, bygga muskler, må bättre - gäller det att se till att äta rätt.
Att äta rätt betyder inte att leva på salladsblad och buljong. Huvudlös bantning är knappast någon lyckad kombination med träning. I varje fall inte om man vill få något resultat.
I stället för att bygga upp muskler och bränna fett bryts kroppen ner, orkar mindre och panikhushåller med det lilla som finns. Dessutom hänger hjärnan sällan med om den inte får något vettigt bränsle. Man blir helt enkelt bantningsdum.
Därför gäller det att bygga upp ett genomtänkt ätbeteende och se till att ha rätt grejer hemma när den stora träningsaptiten slår till. Se det som legoklossar som fogas samman till en präktig leksaksborg. Utan rätt klossar i grunden rasar hela köret.
Tänk protein, fibrer, långsamma kolhydrater, nyttigt fett och vitaminer så är halva jobbet gjort. Skippa onödiga snabba kolhydrater (vitt bröd, ris och så vidare), dåliga halvfabrikat och feta mejeriprodukter och gå i stället över till fullkorn, magrare mjölk- och ostvarianter och massor av grönsaker.
Ät inte precis före träningen och se till att fylla på med protein inom en timme efteråt. Fisk, kalkon, magert nötkött, tofu och bönor är bra proteinkällor.
Nu är hyllorna fyllda med bra nya alternativ till vitt ris och pasta.
Testa till exempel kornris, korn är ett fint gammalt sädesslag som är rena dynamiten när det handlar om fibrer och protein.
Dinkelkorn, rött råris och kamutvete är andra trevliga nykomlingar som ger nyttig mättnadskänsla.
Och så gäller det att försöka äta regelbundet. Tre gånger om dagen med två små vettiga mellanmål (gärna lite nötter och frukt). Men allt det där kan ni ju. Nu gäller det bara att se till att det blir av.
Kör hårt! Både på gymmet och tallriken.
Recept
Supersmoothie
2 stycken, 5 minuter
En mättande energikälla som är laddad med såväl protein, fibrer och välgörande antioxidanter.
1 avokado
5 cm färsk ingefära
250 g frusna hallon
3 dl naturell lättyoghurt
1-2 dl havtornsdryck eller tranbärsjuice
cirka 1 tsk flytande honung
Dela och kärna ur avokadon, gröp ur fruktköttet med en matsked och lägg i mixern. Skala och skär ingefäran i småbitar.
Mixa avokado, ingefära, hallon, yoghurt och juice. Smaka av med honung. Späd med lite vatten eller mera juice om du vill ha en lösare konsistens.
Roquefortkrämad biffsallad med spenat, bacon och paranötter
2 portioner, 15 minuter
En suverän sallad med mycket smak och protein. För en ännu smalare sallad kan man skippa bacon och byta till en magrare ädelost.
50 g roquefort
1 dl naturell lättyoghurt
100 g haricots verts
1/2 paket bacon
olivolja
1 bit nötkött à 300 gram, t ex ryggbiff
nymalen svartpeppar
flingsalt
1 röd paprika
5 färska champinjoner
2 salladslökar
1/2 slanggurka
1 påse färsk bladspenat
1 liten näve pecannötter
Mixa osten med yoghurten.
Förväll bönorna i lättsaltat vatten en minut, de ska fortfarande vara krispiga. Spola med kallt vatten och låt rinna av.
Strimla baconet, knaperstek och låt rinna av på hushållspapper.
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Salta och peppra köttet ordentligt. Bryn biffen hårt runt om, sänk värmen och låt den ligga max en minut till (köttet ska vara rött i mitten). Vira in i folie och låt vila medan du gör klart resten.
Kärna ur och skär paprikan i bitar, dela bönorna i mindre bitar och skiva champinjoner och salladslök tunt, kärna ur gurkan och skär i tjocka skivor.
Häll spenaten i en bunke tillsammans med de andra grönsakerna. Slå över dressingen och blanda väl.
Fördela salladen på två tallrikar. Skiva köttet i snygga diagonala skivor och lägg överst. Toppa med strimlat bacon och pecannötter.
Kornristabouleh med kalkonbröst
4 portioner, 20 minuter
Enkelt, nyttigt och mättande. Korn innehåller mycket proteiner. Kalkonköttet kan bytas ut mot skivad rökt lax.
2 1/2 dl kornris (t ex Frebaco, finns i välsorterade livsmedelbutiker)
1 grönsaksbuljongtärning
4 1/2 dl vatten
1 litet broccolihuvud
1 gul paprika
1/2 gurka
2 salladslökar
1 röd chili
2 msk hackad färsk mynta (eller 2 tsk torkad)
1 liten knippa bladpersilja
1/2 citron
2 msk olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
cirka 150 g rökt kalkonbröst skivor
Koka kornriset enligt anvisningarna på förpackningen, fast med buljong i stället för salt. Fördela broccolin i små buketter och koka i ett par minuter så att de fortfarande behåller spänsten.
Kärna ur och finhacka paprika och gurka. Strimla salladslöken, kärna ur och finhacka chilin. Finhacka mynta och persilja.
Blanda det kokta kornriset med allt det hackade. Pressa över citronsaft och tillsätt olivolja. Smaka av med salt och peppar. Vänd försiktigt ner broccolin.
Servera taboulehn ljummen eller kall till skivat kalkonbröst.
Överbliven tabouleh kommer väl till pass i nästa dags sallad.
Att dricka till
Vatten, bara vanligt vatten. Rensa ur systemet och ta en vit period.
Då slipper kroppen jobba med alkoholen kan den koncentrera sig på att bränna fett och bygga muskler i stället.