Med envist fotarbete ska Schyman knipa var tionde röst
Talespersonerna för Feministiskt initiativ värmer nu upp inför partiets första riksdagsval. Men bara 14 personer lockades att diskutera feministiska frågor när förvalsturnén rullade in i Västervik på fredagskvällen.
Laddad för utmaning. Gudrun Schyman hoppas kunna övertyga var tionde väljare att rösta på Feministiskt initiativ. Under fredagen besökte hon Västervik för att bland annat diskutera partiets valplattform. Foto: ANDERS LILJEGREN
Foto:
- Vi har kanske inte synts lika mycket i media, men vi har själva jobbat på med demokratiprocessen i partiet och diskuterat vår politiska plattform. Vi har också haft en stor aktivitet bland medlemmarna, säger Gudrun Schyman.
Rättvisa och högre löner för kvinnor, delad föräldraförsäkring och krafttag mot mäns våld mot kvinnor är tre områden partiet går till val på. Andra valfrågor är en ny bostadspolitik och kampen mot diskriminering av etniska grupper, funktionshindrade och hbt-personer, det vill säga homo-, bi- och transsexuella personer.
Gudrun Schyman ser frågan om jämställda löner som en portal för olika arbetsmarknadsfrågor. Hon vill bland annat se att en lönekorrigering arbetas fram av arbetsmarknadens parter för att jämna ut skillnader mellan män och kvinnors löner.
- Vi vill ha en nationell lönerevision och att direktiven för lönebildningen görs om. Löner ska sättas efter kunskap, erfarenhet och kompetens, inte efter kön.
- Vi vill också att kvinnors villkor på arbetsmarknaden förbättras. Jämfört med män saknar kvinnor i större utsträckning fasta jobb, heltidsarbete och bra arbetsmiljö. I dag fallerar man inom alla dessa områden och det ger otillräcklig trygghet.
I en färsk Temoundersökning fick Feministiskt initiativ 0.5 procent av väljarna.
- Vi har legat mellan 0,5-1 procent sedan förra våren, men undersökningar visar också att 10-15 procent av väljarna vill ha ett feministiskt alternativ. Dessa personer finns ju kvar eftersom det inte händer något i den traditionella politiken.
Partiets valbudget är minimal, och man har inte ens råd att trycka och distribuera valsedlar. Men inte heller det bekymrar Gudrun Schyman nämnvärt.
- Vi står inför en fantastisk utmaning. Vi har en nollbudget och har inte råd att anlita annonsbyråer och pr-företag. Men vi kan göra mycket själva med envist fotarbete och mun mot mun-metoden.
Att partiet har tilldelats en vänsterstämpel är något som tycks irritera Gudrun Schyman. Den feministiska analysen tar sin utgångspunkt i kvinnors systematiska underordning inom alla politiska områden, och kan inte sorteras in under en vänster-högerskala, menar hon.
- Den traditionella konflikten mellan arbete och kapital som präglar dagens partipolitik är inte relevant för oss eftersom vi har en annan ideologisk plattform. Den feministiska analysen utgår från en annan konflikt, och genom att föra in kunskap om könsmaktsordningen i riksdagen vill vi vidga politikens gränser.
Gudrun Schyman hoppas kunna övertyga var tionde väljare att rösta på Feministiskt initiativ.
- Tio procent vore lagom första året, och jag är fast övertygad om att det kommer att gå vägen.
Schyman hoppas ta väljare från samtliga etablerade riksdagspartier, men när det gäller tänkbara samarbetspartier efter valet tycks en borgerlig regering inte stå högst på önskelistan.
- De partier som har mest kunskaper om könsmaktsordningen och som har en vilja att förändra, är socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Inom den borgerliga alliansen finns bara enstaka medlemmar som är intresserade av dessa frågor, konstaterar Gudrun Schyman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!