Medelbetyg till Västerviks miljöarbete

Fem stjärnor av tio möjliga blir föreningen Gröna bilisters betyg till Västervik, efter att ha granskat kommunens miljöbilssituation.

Västervik2007-04-25 00:25
Gröna bilister har tittat närmare på kommunens miljömål, bilinnehav och vad man gör för att stimulera anställda och invånare att köra miljövänligt. Slutbetyget blir en femma och kommunen får beröm för bland annat utbildat anställda i sparsam körning, att 20 av de 90 bilar man äger eller leasar är miljöbilar och för att det finns lokal tillgång till etanol 85.
Sverker Thorén, fp, ledare för nätverket Gröna liberaler, tycker inte att kommunen ska nöja sig med ett medelbetyg.
- Det är inte ett betyg att sätta sig till ro med. Det här är ett arbete som är påbörjat och det finns naturligtvis mycket som kan bli bättre. Det är när kommuner och landsting börjar handla upp som vi får upp volymerna och det skapas en marknad, vilket är en maktfaktor.
- Vi står också inför en ny skoltaxiupphandling och naturligtvis ska vi växla in det här i vår förhandling.

Gröna bilister förklarar Västerviks betyg med att man har många bra ambitioner, men som ännu inte blivit verklighet.
- Jag tror att det är viktigt att vi siktar ännu högre än i dag, för förfrågan efter miljöfordon bland brukarna är hög och det är många som vill ha en biogasmack i Västervik, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson, m. Vi i kommunledningen har ett ansvar för att det finns alternativa drivmedel och att vi inte har biogas är en brist.
- Inom kommunen har vi ett övergripande mål att hälften av alla bilar som köps in ska vara miljöbilar, vilket vi nått med råge, och jag tror att det är det som höjde vårt betyg, fortsätter han.

I sin slutsats ger Gröna bilister Västervik några rekommendationer. Bland annat tycker det att kommunen ska införa en bilpool för allmänheten och kräva miljöbilar vid upphandlingar av skolskjuts och färdtjänst.
- Jag tror att man måste ha en balanserad diskussion när man förhandlar om skoltaxi och det vi har prioriterat där är säkerhet, genom bälten, alkolås och utbildning. Men det är möjligt att det finns anledning att titta på drivmedel i framtiden, säger Harald Hjalmarsson.
Han menar att förklaringen till att Västervik saknar bilpool ligger i svagt intresse från allmänheten.
- Vi gjorde ett försök för fem år sedan, men det var ett litet intresse. Även Bostadsbolaget har tittat på det, men vi kanske borde göra det igen.
Av länets kommuner fick Kalmar högst betyg, åtta av tio. Ölandskommunerna får däremot inget beröm av Gröna bilister. Varken Borgholm eller Mörbylånga har en enda miljöbil, vilken nästan är unikt för hela Sverige.
Gröna bilister
Föreningen grundades 1994 med stöd av dåvarande Svenska Naturskyddsföreningen, SNF, och World Wildlife Fund, WWF.
De jobbar för en miljöanpassad utveckling i trafiken och påverkar bilindustrin, myndigheter och politiker via rapporter och granskningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om