Melbourne: Livsnjutande stad i ständig tävlan
Melbourne har tröttnat på att vara tvåa. Med magnifika byggnader, storslagen natur, sportevenemang och livsnjutaranda tar man upp kampen med Sydney om titeln Australiens bästa stad.
Våtmark blev torrmark. Guiden i Edithvales våtmarker ser med oro på de uttorkade markerna som är ett allvarligt hot mot fågellivet. Normalt övervintrar ett 20-tal flyttfågelarter i området. I år har nästan ingen setts till.
Foto:
Det är höst på södra halvklotet, men i år har värmen hållit i sig. I spåren följer en skoningslös torka som nästan tömt miljonstadens vattenreservoarer, ödelagt trädgårdar och reducerat skördar på den omgivande landsbygden.
Som en följd av torkan uppmanas skämtsamt Melbourneborna att duscha tillsammans och be om regn under sommarmånaderna. Duschvattnet bör dessutom samlas upp i hinkar för att rädda de europeiska blommor som inte redan dukat under efter lång tids bevattningsförbud.
Och nåde den som kommer på tanken att bada fem gånger om dagen för att bära ut gråvattnet till trädgården. Sådant beteende är både förkastligt och osolidariskt upplyser en moralväckande insändarspalt i en av morgontidningarna.
Melbourne slingrar sig runt bukten Port Phillip Bay i sydöstra Australien. Det är lätt att förälska sig i staden med snart fyra miljoner invånare som, förutom när global uppvärmning diskuteras, tar sig igenom vardagen med en befriande no worries-attityd. Här har man valt ett mer tillbakalutat tempo än ärkerivalen Sydney, och satsar på livets njutningar och avslappnad elegans.
Staden har ett välförtjänt rykte som modemetropol och butiker avlöser varandra på otaliga shoppinggator och arkader i en behändig och överblickbar citykärna. Restaurangernas menyer är präglade av immigrantvågor från främst Asien och Sydeuropa, och i vinlistorna skymtar viner från de omgivande vingårdarna i Yarra Valley och Mornington Peninsula. Kulturevenemang och festivaler med alla tänkbara teman tävlar om skattebetalarnas gunst, och för partyfolket har en livlig klubb- och musikscen vuxit fram runt den trendiga stadsdelen St Kilda.
Melbourne har stolt utnämnt sig själv till Australiens sporthuvudstad. En lokalpatriotisk tidningsredaktör tycker att staden till och med förtjänar att kallas södra halvklotets bästa sportstad, eller varför inte hela världens?
Och han har väl grundande skäl för påståendet.
Bara under mars månad arrangerades Formel 1-tävlingen Melbourne Grand Prix, VM i simning och försäsongspel i nationalsporten Australian rules football, en lika obegriplig som fascinerande hybrid mellan rugby och brutalfotboll.
Även tennis tillhör favoritsporterna, och en sökning på ordet Västervik får inte mindre än 21 halvaktuella träffar i ett av de största medieföretagens textarkiv. Anledningen är förstås Australian Open och en långtifrån bortglömd Stefan Edbergs triumftåg i Rod Laver Arena i centrala Melbourne.
Med fler bilar än människor är trafiksituationen i delstaten Victorias huvudstad ett växande problem, och hur situationen ska lösas är därför ett hett politiskt samtalsämne.
Men utrustar man sig med tålamod och bra musik i bilstereon kommer en riklig belöning efter lång färd genom den geografiskt utspridda stadens många förorter.
Sydost om city ligger det bedövande vackra och lantliga Mornington Peninsula där vägarna kantas av vinodlingar, farmer och fruktodlingar. Här lockar också den dramatiskt karga kusten runt Cape Shank Lighthouse, en av få kvarvarande fyrar som guidar fartyg genom de förrädiska vattnen runt inloppet till Melbourne.
Sydost om miljonstaden ligger även Phillip Island. Den lilla ön har visserligen inbjudande surfvågor, men det som får tusentals turister att flockas vid strandkanten är den dagliga pingvinparaden efter skymningen. Här följer tusentals ögon världens minsta pingvins kollektiva vandring upp från havet.
Fullastade med fisk i magen, och till synes omedvetna om sina iakttagare, vaggar hundratals pingviner målmedvetet upp från stranden till sina boplatser och väntande ungar.
Nordost om Melbourne startar bergskedjan Great Dividing Range, som sträcker ut sig 350 mil längs med östkusten. Intill den sydliga foten ligger den skönt sömniga orten Healesville, som kanske mest är känd för djurreservatet Healesville Sanctuary där djur som är unika för Australien lever i en skyddad miljö. Här har både kängurur, wombats och några av världens giftigaste ormar status som nationella naturskatter.
Ett litet sjukhus på området blev också räddningen för 300 koalor som skadades i årets förödande skogsbränder i nordöstra Victoria.
Och så var det då konkurrensen mellan Melbourne och Sydney. De tävlingsinriktade Melbourneborna pratar inte gärna om sin älskade stad som nummer två i kampen mellan nord och syd. Många medger att Sydneys hamn och operahus visserligen är både bländande och enastående, men när det kommer till godbitar för engagerade livsnjutare är Melbourne svårslaget.
Och när en evenemangsgeneral talar ut i en lördagsintervju i tidningen Herald Sun speglar han stadens tävlingsanda och framgångsrecept: Melbourne är så van att spela andrafiolen till Sydney att staden anstränger sig så mycket mer för att hinna ikapp - och förb i- sin nordliga rival. Då blir man helt enkelt en vinnare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!