Melker lär anställda att ge första hjälpen
Melker Engström i Västervik har startat ett företag där han ska utbilda företags anställda i Första hjälpen. Melker kan sin sak. Han är till vardags ambulansförare och sjuksköterska.
Lär folk ge första hjälpen. Ambulansmannen och sjuksköterskan Melker Engström i Västervik startar företag på fritiden. Foto: Anders Steiner
Foto: Fotograf saknas!
Melker Engström, 34, jobbar heltid på ambulansen i Västervik, men har ett schema som gör att han då och då är ledig flera dagar i rad.
- Främsta anledning till att jag nu startar eget är att så många företagare och andra människor stött på mig och undrat om jag inte skulle kunna hålla i kurser i Första hjälpen. Det gör jag nu.
Melker Engström har i många år sysslat med intern utbildning och har som instruktör haft hand om en rad liknande kurser inom ambulansverksamheten i hela Kalmar län.
- Att jag vänder mig främst till företagen beror på att en ny lag från 1999 säger att varje företagare är skyldig hålla förstahjälpenkurser för sina anställda. Just nu skickar jag ut brev till alla företagare i Västervik och erbjuder mina tjänster.
Första hjälpen-kurser har väl funnits i många decennier. Vad är det speciella med dina kurser?
- Jag är aktiv i mitt yrke och jobbar hela dagarna med de här sakerna "på riktigt". Jag har också sett det stora behov som finns. 15 000 personer om året i Sverige drabbas till exempel av hjärtstillestånd. 10 000 av dem utanför sjukhuset, där varje minut är viktig innan ambulansen kommer, säger Melker Engström.
Han berättar att det i dag är få människor som vågar eller kan göra något när en människa plötsligt faller ihop. De flesta bara står och tittar utan att ingripa. Detta gäller inte minst vid epilepsianfall när en människa krampar.
Melker Engströms kurser utgår från ett koncept som kallas L-ABC. L står för Livsfarligt läge, där en skadad alltid ögonblickligen måste flyttas undan. ABC står för andning, blödning och chock.
- Jag skräddarsyr också utbildningar för företag med speciella riskmiljöer. Anställda som jobbar på höjder kan falla och skada sig. Elektriker riskerar drabbas av elolyckor etc. Hur ska man bete sig om någon får epilepsikramper?
- Efter en olycka är det av yttersta vikt att personer intill gör rätt saker i väntan på att jag och mina kolleger anländer med ambulansen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!