Mer än varannan fiskare har lagt av
För 15 år sedan fanns det 350 fiskare i Kalmar län. I dag finns det 150 kvar.På fredagen lade länsstyrelserna längs med Östersjökusten fram ett förslag till åtgärdspaket för att stoppa utvecklingen.
Kräver omvårdnad. I sin utredning föreslår de fem länsstyrelserna längs med södra ostkusten en rad åtgärder för att bevara olika fiskearter. Foto: MATILDA AHL
Foto: Fotograf saknas!
Anders Kjellberg, fiskeridirektör på länsstyrelsen i Kalmar län är optimist trots de dystra siffrorna. Samtidigt höjer han en varningens tecken. Den dagen torskstammen ökar igen måste den förvaltas på ett förnuftigt sätt. Den får inte fiskas ut igen.
De fem länsstyrelserna mellan Kalmar och Stockholm har fått i uppdrag att studera hur fisket i deras del av Östersjön utvecklats under åren 1990 till 2005.
I samtliga län har antalet fiskare gått ner kraftigt. Många fiskare har lagt av och nyrekryteringen är minimal.
En av orsakerna är till nedgången i Kalmar län är torskbeståndets nedgång. Även det viktiga ålfisket har varit på tillbakagång. En annan orsak är de skador på fångsterna och fiskeredskapen som gråsälarna ställer till med.
I sina slutsatser tror länsstyrelserna att man står inför ett vägval när det gäller fiskepolitiken.
Antingen låter man marknaden styra fisket. Då kommer utvecklingen att gå mot allt större enheter, som förmodligen koncentreras till västkusten. Det kustnära fisket på ostkusten slås ut.
Det andra alternativet är en aktiv fiskepolitik för att behålla det småskaliga fisket.
- Alla beslut som berör fisket måste föregås av en analys av konsekvenserna för det småskaliga, kustnära fisket, skriver länsstyrelserna.
Vad föreslår då länsstyrelserna för lösning på problemen?
Problemen med sälarna borde man komma åt med kvoterad skyddsjakt och genom att utveckla "sälsäkra" redskap. Länsstyrelsen föreslår också utökad jakt på skarvfåglar.
För att få upp torskstammen föreslås begränsat tillträde för fiskefartyg som är större än 24 meter i Östersjön. Kontrollen av utländska torskfiskefartyg som fiskar i svenskt vatten bör vara hårdare.
En förvaltningsplan för ålen föreslås. För att gynna ålstammen bör man underlätta upp- och nervandringen i sötvattensområdena. Restriktioner i fritidsfisket föreslås också.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!