Mer resurser till brandskydd

Målet var att alla skolors brandskydd skulle kontrolleras innan årets slut. Men resurserna har inte räckt till. Nu har fler personer utbildats som ska ägna sig åt tillsyn av allmänna lokaler.

Västervik2011-12-07 01:00

För åtta år sedan kom Lagen om skydd mot olyckor, LSO. Den hade till syfte att bedriva en effektivare tillsynsverksamhet och att använda resurserna på bästa sätt där behovet är störst.

För många kommuner innebar det att man började prioritera tillsyn av skolor och andra viktiga verksamheter såsom vårdinrättningar, hotell och danslokaler. Så även i Västervik. Under hösten har räddningstjänsten jobbat med att brandskyddskontrollera kommunens förskolor och skolor. Målsättningen var att hinna med samtliga skolor i år.

Kommer ni att lyckas med det?
- Nej, vi har några skolor kvar och kommer inte riktigt att hinna klart innan årsskiftet, säger brandingenjör Jakob Dahlquist på räddningstjänsten.

Anledningen är bland annat brist på resurser, ett problem som Västervik delar med många andra kommuner.

- Men nu har vi förstärkt tillsynssidan rejält. I början av året var vi två personer, nu är vi fem. Nästa år kommer vi förhoppningsvis att kunna bli effektivare och prioritera tillsyn även på vårdanläggningar, säger Jakob Dahlquist.

Trots att man inte hunnit jobba helt enligt planerna har antalet tillsynsbesök ökat med 40 procent jämfört med året innan. Förutom skolor och förskolor har man kontrollerat hotell och vandrarhem, där gästerna förväntar sig att de ska vara trygga.

Men några förelägganden har inte meddelats i kommunen, trots att dessa ökar i landet som helhet.

- Vi brukar skriva protokoll och påpeka bristerna och den kommunikationen brukar fungera bra, säger Jakob Dahlquist.

I en rapport slår Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, fast att kommunerna som helhet måste bli bättre på att följa upp sin brandtillsyn. För att stötta och vägleda jobbar myndigheten med att ta fram en tillsynshandbok.

- Det är jättebra! Allt man kan lära sig av är bra, även om vi har fungerande rutiner och uppdaterar vår tillsynsplan varje år, säger Jakob Dahlquist.

Det är dock inte i de allmänna lokalerna, utan i bostäder, som de flesta bränderna sker. Av dem som avlidit i bränder under de senaste 15 åren är det bara cirka tio procent som befunnit sig i allmänna byggnader. Då främst vårdanläggningar där glömd spis är den vanligaste brandorsaken, följt av tekniskt fel och rökning.

I bostäder är de vanligaste brandorsakerna ungefär desamma.

Så skyddar du dig mot bränder

Som privatperson har man ett eget ansvar att se till att man har ett fungerande brandskydd. Jakob Dahlquist pekar på några viktiga punkter som kan vara bra att hålla sig till för att undvika att det börjar brinna:

Ha fungerande brandvarnare, gärna seriekopplade så att det tjuter i alla även om det brinner i källaren eller i garaget.

Byt batteri i brandvarnarna en gång om året, gärna samtidigt som du tänder första ljuset i adventsljusstaken.

Ha ordentlig släckutrustning. Helst en sex kilos pulversläckare som är lättillgänglig så att alla i familjen kommer åt den.

Skaffa en brandfilt. Det är väldigt bra om det börjar brinna exempelvis på spisen.

- En pulversläckare i kombination med en brandfilt skulle kunna bli årets julklapp. Det är mycket bättre än en matkasse, säger Jakob Dahlquist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om