I november släppte Svenska Naturskyddsföreningen en rapport som visade på höga halter miljögifter i fisk. Bland annat kunde man konstatera att odlad lax från Norge innehåller bromerade flamskyddsmedel, PDBE.
För att följa upp resultatet skickade Testfakta in fem paket norskodlad gravad lax för analys. Alla fabrikat ligger något under de halter som Naturskyddsföreningens analys visade. Men ett av fabrikaten sticker ut. I den ekologiska laxen från Änglamark var halterna klart mycket högre än övriga i testet.
Se hela testresultatet som pdf-fil.
På Livsmedelsverket är man inte förvånade över Testfaktas resultat.
- Vi har fått ungefär samma halter i våra undersökningar. Men det är intressant att det skiljer så mycket mellan fabrikaten och att det är den ekologiska som sticker ut. Troligtvis har det att göra med fodret. Vi har haft liknande fall där vi under en period hittade förhöjda dioxinhalter i ekologiska ägg, säger Per Ola Darnerud, toxikolog på Livsmedelsverket.
Att det rör sig om fodret är något som bekräftas av Anne-Katrine Lundebye Haldorsen, professor och forskare vid Norges nationella fiskforskningsinstitut, Nifes, i Bergen. Nifes har gjort flera studier på bromerade flamskyddsmedel i just fiskfoder.
- Det är primärt fodret som utgör källan för de här ämnena. Ju mer fiskolja och fiskmjöl laxen får desto högre halter PBDE ,och ju mer vegetabiliska ämnen ju lägre halter PBDE. Fodersammansättningen kan skilja mycket från producent till producent, säger hon.
I dag finns inget gränsvärde för bromerade flamskyddsmedel i fisk. Men EU håller på att ta fram gränsvärden för både själva fisken och för tolererbart dagligt intag, TDI, av ämnena för människor. Vilka nivåer det kommer att röra sig om kan varken Livsmedelsverket, EFSA (EU:s livsmedelsmyndighet) eller de forskare Testfakta talat med svara på. I dagsläget är forskningen oense om hur farligt bromerade flamskyddsmedel är.
Naturskyddsföreningen har i efterhand fått kritik för att man i sin rapport använde sig av ett föreslaget gränsvärde som ännu inte är vedertaget. Värdet ligger långt under de halter som hittades i såväl Naturskyddsföreningens som Testfaktas analyser.
- Vi hade inte hört talas om detta gränsvärde före Naturskyddsföreningens rapport, så det verkar inte vara så väl förankrat ännu, säger Per Ola Darnerud på Livsmedelsverket.
Men även om det inte finns något gränsvärde finns det mycket djurstudier som tyder på att vissa bromerade flamskyddsmedel kan ge allvarliga hälsoeffekter vid långvarig exponering. De anses bland annat kunna påverka hjärnans utveckling hos foster och spädbarn samt ha effekter på människors fortplantningsförmåga.
Per Eriksson, professor vid Institutionen för organismbiologi, är en av de forskare vars studier kommer ligga till grund för det kommande gränsvärdet.
- Vår forskning på djur visar att PBDE, vid samma doser, ger samma typ av skador som PCB:er. Det är framförallt precis före och efter födseln då hjärnan utvecklas som utgör den kritiska perioden, säger han.
Men trots dessa forskningsresultat och trots att flera studier visar på bromerade flamskyddsmedel i odlad lax från Norge tycker inte Livsmedelsverket att det finns någon anledning att ändra på kostråden till bland annat gravida.
I dag avråds inte gravida att äta odlad lax från Norge.
- I dagsläget finns det inget som ger tillräckligt stöd för att ändra några rekommendationer. Det är inte helt enkelt att översätta djurstudier till hälsorisker för människor, och vad de här studierna på råttor och möss egentligen säger, diskuteras fortfarande flitigt i forskarvärlden, säger Per Ola Darnerud på Livsmedelsverket.
- Lax och annan fet fisk innehåller dessutom mycket nyttiga fetter som är viktiga för bland annat fostrets utveckling.
Testfakta lät även analysera fettsammansättningen i den gravade laxen. Även här skiljer sig fabrikaten åt och den som har klart högst andel omega 3 är Änglamarks ekologiska lax.
Att den fisk som innehåller mest miljögifter även har högst andel nyttiga fetter är logiskt, menar Anne-Katrine Lundebye Haldorsen vid Nifes i Bergen.
- Även fettsyresammansättningen är beroende av vilket foder laxen får. Ju mer vegetabiliskt foder desto mindre omega 3.
- Om vi ändrar fodersammansättningen för att få ner halterna av miljögifter minskar vi alltså även mängden nyttiga fetter i fisken, säger hon.