Miljardsatsning välkomnas i Västervik
Kommuner och landsting får årligen 800 miljoner kronor under en sjuårsperiod. Psykiatriutredare Anders Miltons förslag om bättre vård och omsorg av psykiskt funktionshindrade är efterlängtade.
Anders Milton betonar att samarbetet mellan kommuner och landsting måste stärkas. Även Britta Elfstrand vill minska risken för glapp mellan landstingets och kommunens insatser. Hon tror även att den samlade kompetensen kan användas effektivare.
- Vi har redan ett samverkansavtal med landstinget, och jag tycker vi har ett väldigt bra samarbete med landstingets öppenvård. När det gäller slutenvården håller det på att bli bättre. Vi har tidigare inte haft så mycket kontakt med varandra när det gäller överläggningar om enskilda.
Hon tror även att boendesituationen för psykiskt funktionshindrade behöver förbättras.
- Det kan behövas fler boenden. Just nu utreder vi de två gruppboenden som finns, Birka och Topasen, för att se om de kan göras om till fullvärdiga bostäder och även göra grupperna mindre.
Även Svante Bäck, verksamhetschef för psykiatrin i Västervik, välkomnar Anders Miltons utredning. Nedskärningarna inom den psykiatriska vården har gått några steg för långt, anser han.
- Psykiatrin har förlorat marknadsandelar i förhållande till andra vårdformer, och det är klokt att man nu prioriterar detta. Det har varit för snävt med resurser, och man har inte hunnit med forskning och utveckling av arbetsrutiner, säger Svante Bäck.
Svante Bäck tycker dock att det är viktigt att skilja på hur den psykiatriska vården fungerar i olika delar av landet.
- I landsorten fungerar det bättre än i storstäderna. Samarbetet med Västerviks kommun fungerar hyfsat, men det går att vässa.
Inom landstinget filar man på en ny organisation där länets psykiatriska kliniker slås samman med barnpsykiatrin och rättspsykiatrin.
- Alla verksamheter med psykiatri som efternamn ska bilda en länsvis organisation. Detta för att vi ska kunna samarbete runt behandlingsupplägg och pappersarbete.
Anders Milton lyfter fram behovet av individuella handlingsplaner. I Västerviks kommun finns redan så kallade genomförandeplaner.
- Men samordningen behöver bli bättre mellan kommunens ansvarsområde, det vill säga boende och sysselsättning, och landstingets ansvar som är utredning och behandling, anser Svante Bäck.
Anders Milton tror att bättre tillgång till vård kan förhindra de våldsdåd som fått mycket uppmärksamhet de senaste åren. Svante Bäck tonar dock ner problemet.
- Jag tror att man måste tänka på proportionerna lite. Det är mindre än tio procent av de psykiskt sjuka som begår grova våldsbrott.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!