Mindre plast spar stora pengar

Blackstadsbönderna Magnus Svensson och Conny Johansson tyckte att plastkostnaden började bli på tok för hög vid inplastning av ensilage. På nätet fann de en kanadensisk maskin som i stället skulle kunna förpacka höet i långa korvar. Intresset i Sverige blev enormt.

Henrik Arkåsen är en av männen bakom den Gourmet Ketchup som du numera måste stå på väntelista för att få köpa. Foto: Ola Axman

Henrik Arkåsen är en av männen bakom den Gourmet Ketchup som du numera måste stå på väntelista för att få köpa. Foto: Ola Axman

Foto: Ola Axman

Västervik2011-12-09 00:00

Alla har sett de vita rundbalarna med ensilage som ligger utslängda på fälten där hö har skördats. Varje gavel i dessa balar innehåller 32 lager plast. Genom att i stället ge balarna formen av långa korvar slipper man många gavlar och spar mycket dyr plast.

- Vi sparar pengar åt lantbrukaren samtidigt som miljöpåverkan minskas, säger Magnus och Conny vars företag Skandinavisk Maskinimport 2010 belönades med första pris, en kvarts miljon kronor, i tävlingen "Sparbankens Idépris".

De bådas affärsidé, att genom sitt bolag importera och börja sälja dessa maskiner från Kanada, fick direkt stort genomslag på Elmiamässan 2010.

- Vi har redan en återförsäljare i Finland och åker i dagarna ned till Danmark för att titta på kompletterande produkter till våra inplastningsmaskiner som ytterligare skulle kunna effektivisera lantbruket. Vi hoppas på att samtidigt kunna få också en dansk återförsäljare.

- Nya höpressar kan göra ännu större balar. Ju mer gräs du får in i en bal, ju mer sjunker plastkostnaden per kilo foder. Det är så otroligt stora pengar i det här med plasten, säger Conny Johansson.

Andrapristagare 2010 var företaget Gourmet Ketchup, med Henrik Arkåsen, Jonas Settlin och Magnus Römbo.

- Ketchupen har gått bra. Vi har kvar all tillverkning själva, på ett hantverksmässigt plan. Det gör att efterfrågan börjar bli större än vad jag hinner koka. Vi har just nu väntelistor på ketchup. Från både småbutiker och delikatessbutiker, säger Henrik Arkåsen som berättar att företaget nu står vid ett vägskäl.

- Eventuellt lägger vi ut en del tillverkning på entreprenad, eller så kanske vi kan hitta en mera automatiserad tillverkning för att få upp större volymer.

Tredje pris 2010 gick till Lekotopia och Annika Söderholm, som gav flanellografen en renässans i ett unikt undervisningsmaterial:

- Det har gått bra. Min första produkt, Äppelmysteriet, är precis framtagen. Där används flanellografen plus en "mindmap" som underlag för förskolläraren eller läraren i undervisningen om hållbar utveckling, säger Annika.

Äppelmysteriet har för övrigt just blivit antagen av Nordens ledande grossist inom leksaker och läromedel, Lekolar.

- De har börjat sälja den på sin hemsida och efter årsskiftet kommer även kataloger med försäljning i hela Norden utom Island. Snart kommer också min andra produkt, säger en glad Annika Söderholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om