Den som vill äta lokalt odlade jordgubbar på skolavslutning och midsommar behöver inte vara orolig. Jordgubbsodlaren LajosJenei, som odlar jordgubbar på en och en halv hektar mark i Jenny i Västervik, har mogna bär i landen som bara väntar på att plockas.
– På onsdag startar vi försäljningen. Men de stora skadorna på odlingen gör att vi inte vet hur många liter vi har per dag. Vi kanske kan sälja 50-60 liter första dagen och sen kanske 100, säger han.
Alltför tidig vårvärme följt av minusgrader förstörde de plantor som blommade tidigt.
– Jag är inte förvånad, ungefär samma sak hände för 15 år sedan.
Lajos Jenei började odla jordgubbar 1974. Han har alltid haft det som en sidohobby.
– Jag förädlar plantor själv, det är det roligaste med jordgubbsodlingen.
Att köpa en jordgubbsplanta kostar fyra, fem kronor. Genom att förädla själv sparar han stora summor.
– Det gör att det enda jag förlorar om skörden slår fel är arbetskraft.
Runt jordgubbsplantorna växer mycket ogräs, här finns ingen halm mellan raderna. LajosJenei besprutar inte mot ogräs, däremot besprutar han mot mögel och insekter.
– Ogräset verkar dessutom hålla insekter borta. Och det är bra att slippa halm för den kan framkalla mögel.
LajosJenei har en önskedröm.
– Jag skulle vilja få i gång självplockning och öka odlingarna till det tredubbla. Om vi har resurserna kan vi göra det på två till tre års sikt. Sen lägger jag nog av och låter barnen ta över. Då ska jag sitta här i kanten och dricka öl istället.