Misstron växer – expert kräver förändring av politiker

Sex av tio användare av sociala medier har sett falsk samhällsinformation det senaste året och var fjärde har trott på information som senare visat sig vara falsk. Det är några av de slutsatser som dras i Internetstiftelsens senaste undersökning med fokus på digital källkritik.

Den 13 mars uppmärksammas Källkritikens dag. På Västerviks bibliotek var det digital källkritik som stod i fokus den här gången.

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2025-03-13 21:00

Nyheten i korthet

  • Enligt en undersökning av Internetstiftelsen har sex av tio sociala medier-användare sett falsk samhällsinformation det senaste året, och en fjärdedel har trott på falsk information.
  • På Källkritikens dag, den 13 mars, hölls evenemang över hela landet, inklusive ett seminarium om digital källkritik på Västerviks bibliotek.
  • Föreläsare diskuterade bland annat utmaningar med AI, minskad tillit till traditionella medier och vikten av att bygga tillit till tillförlitliga källor för att stärka demokratin.

Den 13 mars är sedan flera år tillbaka utsedd till just Källkritikens dag och därför presenterades passande nog rapporten också under torsdagen. Samtidigt hölls evenemang runtom i landet med anledning av dagen. Så även på Västerviks bibliotek som valde att livesända ett seminarium om digital källkritik med flera olika föreläsare som pratade om allt från utmaningen med AI till den minskade tilltron till traditionella medier och nyhetsförmedlare.

– Mycket handlar om tillit, menade exempelvis Jutta Haider som menade att samhället har en viktig uppgift i att bygga tillit. Utan tillit försvagas demokratin och en viktig uppgift för politiker och opinionsbildare är just att skapa och förvalta människors tillit till tillförlitliga källor.

Fredrik Stiernstedt, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns högskola, var inne på samma spår när han pratade om varför en del av befolkningen misstror traditionella medier.

– Den politiska retoriken och hur opinionsbildare uttalar sig är viktig. Att driva så kallad antimediepopulism, där journalister anklagas för att ljuga, riskerar att skapa en polariserande misstro, sa han och förklarade att det inte är informationskampanjer och liknande som är det bästa motmedlet mot sådant.

– I stället måste politiker och opinionsbildare sluta att sprida berättelser om mediernas misslyckanden.

Cecilia Ramström är bibliotekarie i Västervik och en av dem som var med och arrangerade evenemanget. Hon menar att biblioteken har en viktig roll i att stärka människors förmåga att utöva källkritik, men också att hjälpa dem stärka tilliten till trovärdiga källor. 

– Vi är lyckligt lottade för alla undersökningar visar att människor i regel har högt förtroende för bibliotekarier och då kan vi hjälpa till att peka i rätt riktning, säger hon.

Vidar Kjerstadius är även han bibliotekarie och menar att bibliotekens viktiga roll också är en svår balansgång:

– Det är svårt att säga till folk att de inte ska lita på allt utan att låta mästrande eller verka som om man förmedlar en politisk åsikt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!