Mitt på Vårdträdsplan låg Karlsruhe
Vårdträdsplan i Västervik har blivit omdiskuterad på senare år på grund av namnbyten på delar av den öppna platsen. Omdiskuterat var det även när Mejeriet byggde till och tog delar av Vårdträdsplan i anspråk på 1960-talet.
Många namn. Flera delar av vad de flesta fortfarande kallar Vårdträdsplan har fått nya namn. En del heter Olof Palmes park.
Foto:
Samuel Palén var prost i Västervik och en ivrig förespråkare för att det skulle byggas en ny kyrka i Västervik.
Karlsruhe hette en mindre fastighet i centrala Västervik som revs 1959. Denna fastighet som från och till innehöll en, två eller tre familjer låg mitt på vårdträdsplan. Karlsruhe hade en stor trädgård och var en riktig idyll mitt i staden.
Till en början var det mycket svårt att få fram uppgifter om Karlsruhe men till sist blev det ordentligt napp. Någon hade för sig att Valfrid "Osten" Ringström hade bott i huset. Sedan länge bortgången men i Västervik bor en son.
- Vi bodde där ett par år på 1950-talet, säger Per Gunnar Ringström. Jag, syster Marianne och föräldrarna Valfrid och Märta.
- Två familjer till bodde i huset. Det var Folke och Elvy Olsson samt Gösta och Birgitta Andersson. Barnrikt var det i huset.
Att det bara skulle ha varit en riktig idyll att bo i Karlsruhe har Per Gunnar lite svårt för att hålla med om.
- Toaletten låg i farstun och i källaren fanns en gammal tvättstuga. Så var det gott om bodar runt omkring. Mejeriet och Centralbryggeriet var grannar. Ner mot Kvarngatan låg två små hus som i butiksplanen hade Saga-Blomster och Hoggans Musik.
De små husen liksom det stora bryggeriet som ses på bilden intill revs i början av 1960-talet för att ge plats åt Folkets Hus, nuvarande Bryggaren.
Lite lättare var det att få fram namn på folk som bodde i Karlsruhe på 1800-talet. Första namnet var handlaren Carl-Gustaf Berg. I huset bodde även Petrus Christoffer Berg som enligt en notering i släktarkivet var dövstum.
En intressant notering finns i Bertil Ljungbergs arkiv. Efter namnet Carl-Gustaf Berg skriver Ljungberg inom parentes (Bergens lycka). Bergens lycka kallades ett stort område intill på vilket bland annat S:t Petri kyrka ligger. Den lilla parken öster om kyrkan intill bland annat Centralhotellet och polisen har ännu i dag namnet Bergens lycka.
En lycka är för övrigt en mindre åker eller äng som är enskilt ägd.
Carl-Gustaf Berg dog 1878, brodern två år innan. Senare beboddes Karlsruhe av sjökapten Claes Martin Fallenius, telegrafarbetare Gustaf Karlsson och sedan blev Karlsruhe veterinärbostad för Carl-Otto Lindgren.
En dotter till Berg, änkefru Anna Brandelius, erbjöd 1878 staden att köpa Carlsruhe jämte delar av åkerlyckorna 41 och 42. Stadsfullmäktige tackade nej eftersom det dels saknades pengar och att något behov av förlänga Rådhusgatan inte fanns.
Men redan 1880 var det dags att göra affärer med Anna Brandelius och stora markområden inköptes. Även åkerlyckor på andra sidan järnvägen söderut. Mark som exempelvis blev den nya Esplanaden. Totalt inköptes 40 397 kvadratalnar och snittpriset 20 öre per kvadrataln. Själva fastigheten Carlsruhe inköptes dock inte.
Så ännu ett namn på en del av Vårdträdsplan. Svintorget. Ett namn som i dagligt tal inte längre förekommer men var benämningen på den tomma tomten som i många år varit en parkeringsplats. På nedre delen av Svintorget mot mejeriet låg Karlsruhe.
När undertecknad stod på Vårdträdsplan och försökte lokalisera det exakta läget för Karlsruhe så gick professor Jan Fredrik Kindstrand förbi. En snabb fråga om han visste något om Karlsruhe fick till svar:
- Jag kommer inte exakt ihåg var det låg men långt tillbaka så bodde en person i släkten i Karlsruhe. Det var en handelsman som hette Carl-Gustaf Berg...
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!