Mjölkbönder i Tjust letar alternativ till Arla Foods

När de fria marknadskrafterna tagit över i mjölkbranschen är det inte längre självklart att leverera till svensk-danska bondekoopertiva mjölkjätten Arla Foods. Flera mjölkbönder i Tjust ser sig om efter alternativa köpare av sin mjölk.

Vem köper? Vem kommer i framtiden att köpa mjölken från kossorna på Ogestad, det är inte självklart att bondekooperativa Arla Foods får sköta invägningen.  FOTO: HANS BRANDIN

Vem köper? Vem kommer i framtiden att köpa mjölken från kossorna på Ogestad, det är inte självklart att bondekooperativa Arla Foods får sköta invägningen. FOTO: HANS BRANDIN

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-08-25 00:25
- Vi är några stycken som tittat på alternativ till Arla Foods, säger Mathias Jonsson, Ogestad. Jag var själv nere i Ageskov på södra Jylland, tillsammans med 900 danska bönder och ett antal svenska, för information och debatt med Danskt Kvæg (paraplyorganisation för lantbruk, mejeri och kött), Arla Foods och Danish Dairy. Nystartade Danish Dairy levererar mjölk till tyska sportmarknaden med målsättning att leverera 150 miljoner liter mjölk till Tyskland nästa år.
Spotmarknadspriset i Tyskland har stigit med 140 procent och därför överväger många att lämna Arla Foods.

- Hoppas verkligen att Arla är med när tåget går och det går nu, säger Mathias Jonsson. Visserligen har invägningspriset till Arla ökat med 28 öre kilot och det är helt klart ett trendbrott. Men man måste överväga alla andra möjligheter som finns. Vi har inte tagit slutgiltig ställning till hur vi ska agera. Det är naturligtvis bekvämt att stanna i Arla, men bekvämlighet kostar pengar, det har det alltid gjort.
- Tyska spotmarknaden är inte enda alternativet. Det finns flera andra aktörer i Sverige. Eget mejeri är inte aktuellt, men vem säger att vi måste driva det själva?

- Framtiden för lantbrukare ser ljusare ut än någonsin med högre priser på både mjölk och spannmål, säger Mathias Jonsson som understryker att Ogestads ansökan om att ha 700 mjölkkor plus rekrytering inte innebär att man genast ska utöka.
- Vi ska bygga nytt ungdjursstall och när vi ändå ansöker så gör vi samtidigt en ansökan om att utöka mjölkproduktionen, om och när den blir av vet vi inget om idag.

Fler producenter diskuterat alternativ till Arla.
- O, ja, säger Lars Svensson, Odensviholm, vi är med och trycker på och letar alternativ till Arla. Det för lite och för sent med 28 öres ökning, men det är ett trendbrott. Mjölkpriset har sjunkit i flera år realt sett, lönsamheten har försämrats och det har märkts.

- Nya mejeriet i Hultsfed helt rätt ute, jag är säker på att det kommer flera sådana mejerier. Just för dagen tänker vi inte starta mejeri, man kan inte ge sig på allt. Egentligen förstår jag inte Arlas taktik, för att långsiktigt kunna tjäna pengar måste Arla höja priset i butikerna, jag tror inte det skulle innebära några problem, konsumenterna vet att det kostar att producera högkvalitativ mjölk.
- En prishöjning behövs när invägningen sjunker och många slutar. Höjningen på 28 öre lindrar, men minskar inte tappet, det krävs lika mycket till för att tappet ska sluta och produktionen börja öka igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om