Stor brist på sommarvikarier i omsorgen

Det fattas vikarier på många håll i omsorgen inför sommaren. Nu kraftsamlar kommunen för att hitta nya lösningar.

Johan Garstedt, Caroline Petersson och Ellen Ottosson var några av deltagarna när kommunala chefer träffades för att prata om hur man ska lösa sommarens personalsituation.

Johan Garstedt, Caroline Petersson och Ellen Ottosson var några av deltagarna när kommunala chefer träffades för att prata om hur man ska lösa sommarens personalsituation.

Foto: Caroline Petersson

Västervik2023-05-03 18:00

I flera år har det blivit svårare och svårare att lösa bemanningen inom vård och omsorg sommartid. De yngre och arbetsföra blir färre och de äldre blir fler, samtidigt som andra branscher konkurrerar om sommarjobbarna. 

I fjol lade Västerviks kommun 3,9 miljoner på att ersätta personal som valde att flytta sina semestrar, men det sköt bara problemet på framtiden.  

– Vi hade i stället en problematik hela hösten, berättar socialchefen Joakim Nyman. 

Han hymlar inte med att läget är tufft, så här en månad innan semesterperioderna drar igång. Trots att kommunen jobbat aktivt med rekryteringen sedan januari saknas det fortfarande personal på många ställen. Svårast är det på landsbygden, där man generellt behöver ha körkort inom hemtjänsten, men även personliga assistenter är en stor bristvara. 

undefined
Joakim Nyman, socialchef, förklarar att det blivit svårare och svårare att lösa bemanningen på sommaren.

Vad kan bli konsekvensen om ni inte lyckas lösa bemanningen? 

– Det beror lite på hur situationen kommer se ut, men i slutändan kan det påverka kvaliteten. Men framför allt är det att den befintliga personalen får jobba mer.

Kan det bli så att personal inte får semester när de vill? 

– Vi kommer göra allt för att undvika det. Vi tänker att det är bra att alla får sin välbehövliga sommarsemester. 

I våras anställdes två rekryterare på heltid för omsorgen, har det gett effekt? 

– Vi har fått mycket bättre styr på rekryteringen, förut låg det på varje enhetschef. Det har blivit mer samordnat och proffsigt nu när vi har rekryteringsambassadörer. Det är en väldigt bra satsning, som gör att vi kan jobba lite mer långsiktigt. 

Under onsdagen träffades verksamhetschefer, områdeschefer, enhetschefer, rekryteringsambassadörer och utvecklingsledare på Bryggaren i Västervik för att tillsammans brainstorma fram nya lösningar – både på kort och lång sikt. När vi besökte konferensen satt deltagarna och diskuterade i smågrupper. Samordna resurser, samarbeta över gränserna och fortsätta bygga relationer med andra aktörer var några av de idéer som nämndes. 

undefined
Anna Svensson, Annelie Bladström, Liselott Månsson, Oskar Ferlin och Frida Preusse diskuterade tänkbara lösningar på problemet med brist på personal.

– Vi behöver synas mer, och visa hur det är att jobba inom äldreomsorgen. Det är ett jättebra första jobb, säger Caroline Petersson, en av de enhetschefer som deltog under dagen. 

För att få sommarjobb på ett äldreboende eller någon annanstans inom omsorgen krävs tillräckliga språkkunskaper och viss kompetens, men ingen speciell utbildning. Kommunen har inget krav på att man ska ha fyllt 18 år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!