(mp) Litet parti med kontakter uppåt
Miljöpartiet är i dag kommunfullmäktiges minsta parti.Partiföreträdarna tycker ändå att de spelat en roll för Västerviks kommun. Som brobyggare mellan höger- och vänster, och genom ett bra kontaktnät med mp:s högsta partiledning.
Grön profil. Akko Karlsson från miljöpartiet vill att Västerviks kommun ska bli en grön föregångskommun.Foto: Mattias Ahlm
Foto:
Intervjuerna finns på www.vt.se
Efter förra valet sopades miljöpartiet bort från i stort sett alla nämnder och styrelser i Västerviks kommun. Partiet fick bara plats i kommunfullmäktige, och i de beredningar som ligger direkt under fullmäktige. Partiet fick också en observatörsplats i kommunstyrelsen, och bjuds in vid föredragningar av större frågor.
Trots det minskade inflytandet låter partiets företrädare rätt nöjda när de summerar den gångna mandatperioden.
Vid intervjun har förstanamnet Akko Karlsson fått assistans av partikollegan Anna Bodjo.
- Vi är ett litet parti det var jobbigt för oss att ha platser i alla nämnder. Vi tycker att vi haft bra insyn ändå, säger Akko Karlsson.
Trots att partiet normalt brukar gå in i samverkan med vänsterpartiet och socialdemokraterna när platser i nämnder och styrelser ska fördelas, så låter företrädarna inte alltför missnöjda med hur det har fungerat under en mandatperiod då den motsatta koalitionen, de borgerliga och vdm, suttit vid makten.
Anna Bodjo: - Det har varit en period med mycket samarbete och med stor enighet.
Akko Karlsson: - Efter Electrolux nedläggning blev alla partier tvungna att använda sina kontaktytor och jobba för en gemensam sak.
Har miljöpartiet kunna spela någon roll i Västerviks kommunpolitik?
AB: - Jag tycker att det finns exempel då vi fungerat som alliansbyggare. När de borgerliga har haft ett förslag och vänstern ett annat så har vi kommit med ett tredje som alla kunnat enas om. Det har inte varit så laddat att rösta på vårt förslag som motståndarnas.
AK: - Vårt största bidrag har varit vår direktkontakt med vår partiledning. Miljöpartiet har ju haft ett stort inflytande i regeringssamarbetet. Vi har medvetet jobbat för att våra ledande politiker ska få en relation till Kalmar län och Västerviks kommun, och att de får vetskap om våra behov. Vi har haft besök av EU-parlamentarikern Carl Schlyter, språkröret Peter Ericsson och riksdagsmannen Gustav Fridolin. Framöver kommer Åsa Domeij hit.
Har det funnits en risk med Electrolux nedläggning att fokus har hamnat på jobb och tillväxt, och att gröna frågor får lägre prioritet?
AK: - Så har det väl varit innan också. Ta beslutet om att spränga på Lucerna för att skapa industrimark.
Hon kritiserar vårens beslut om en ny detaljplan på Gränsö, där man naggar naturreservatet på Gränsö i kanten.
Anna Bodjo har en annan infallsvinkel när det gäller tillväxt kontra gröna frågor.
- Det behöver inte krocka. Ett miljötänkande skapar också jobb, men det är andra jobb.
Hur är er syn på infrastrukturen? Ni propagerar för en bättre järnväg till Linköping, men hur ser ni på satsningar på väg E22?
AK: - Nackdelen med att bygga fler och större vägar är att det föder i sin tur än mer trafik. Järnvägen är framtidens transportmedel på långa sträckor. Däremot kommer vägarna alltid att vara viktiga för landsbygden.
Men vad säger ni till dem som drömmer om en E22 där man kan köra i 110?
AB: - Hastigheten i sig är inte viktig. Däremot är det naturligtvis bra om säkerheten förbättras, till exempel med vilstängsel och vajerräcken.
AK: - För Västerviks del vore en kustjärnväg en kanonsmart idé. Den skulle definitivt bli lönsam.
Nämn tre frågor i ert valmanifest som är särskilt viktiga!
De båda pekar direkt på de punkter där partiet trycker på att kommunen ska vara en föregångare när det gäller att använda ny, miljövänlig teknik och utforma skatter och avgifter så att det lönar sig att vara miljövänlig.
Den tredje punkten är att kommunen ska prioritera att arbeta med små- och medelstora företag framför stora.
AK: - Små och medelstora företag innebär ofta större hållbarhet och större trygghet. Företagen är platsbundna och flyttar inte lika lätt. De tar ofta ett större socialt ansvar än de större.
För fyra år sedan var kommunens mindre skolor en stor fråga. Flera partier berömde sig i den valrörelsen för att ha sagt blankt nej till nedläggningar.
Den här gången är svaret mer svävande. När mp får frågan beskriver Akko Karlsson hur skolorna kan utveckla sin verksamhet.
Hon har inget emot att ytterligare skolor övergår till att bli friskolor, eller att personalen får ett större ansvar och skolorna blir självförvaltande.
Kanske kan lokala entreprenörer få ta över måltidsverksamheten, funderar hon.
Är det ett krav för att skolorna ska överleva att både personal och föräldrar är mer engagerade?
AK: - Det engagemanget har funnits, men tidigare har initiativen sågats centralt. Nu uppmuntras de idéer som finns, och de tas emot positivt på barn- och utbildningsförvaltningen.
<b>Raka besked om </b>
<b>Var ska skatten ligga vid mandatperiodens slut?</b>
? Vi ser ingen anledning att sänka skatten. Vi tror att ser bara folk att skatterna går till något bra så är de beredda att betala oförändrad skatt.
<b>Kan ni tänka er att sälja ut hela eller delar av Lysingsbadet till
en privat entreprenör?</b>
? Det finns faror med att sälja Lysingsbadet. Närheten till Lucerna är en. Skulle det ske ett utsläpp kan vi hamna i en knepig juridiskt situation. Däremot kan vi tänka oss att lägga ut Lysingsbadet på entreprenad.
<b>Vilka andra kommunala bolag kan säljas, helt eller delvis?</b>
? Vi ser ingen vinst med att sälja bolag. Erfarenheter har visat att det ofta blir dyrare efteråt.
<b>Är det rätt att bygga en golfbana runt Maren?</b>
? Det är en intressant idé Skulle det bli svårt att bygga runt Maren finns det stora ytor mot Målserum. När Holiday Clubs företrädare varit med på samrådsmöten har de varit väldigt öppna, och verkar vara mån om att kommuninvånarna måste vara med på idéerna.
<b>Ska kommunen stödja ett Visans hus? Hur ska ett stöd se ut?</b>
? Ja, absolut! Se vad Hultsfredsfestivalen betytt för Hultsfred. Kommunen ska bidra med kontaktnät och know-how. Det kan finnas kommunala verksamheterna som kan flytta till Visans hus.
<b>Kommer alla grundskolor att finnas kvar vid mandatperiodens slut?</b>
?Det bygger på att de får en meningsfull roll.
<b>Är inriktningen där äldreboenden byggs om så att det blir större men färre lägenheter rätt?</b>
? Lägenheterna är de äldres hem. De flyttar ofta från ett eget hus, då ska de inte flytta in i ett vandrarhem. Det som är kritiskt är antalet platser för mer utpräglad institutionsvård, till exempel antal platser i demensboende.
Miljöpartiet
Så gick förra valet: Partiet gick tillbaka från tre till två mandat. I kommunalvalet fick miljöpartiet 3,5% mot 3,8% i riksdagsvalet.
På valbar plats: Akko Karlsson, driftcoach, Lofta, Anna Bodjo, restaurangbiträde och danslärare, Västervik, Georg W Lowejko, varvsägare, Gamleby, Johnny Wiman, snickare, Ankarsrum, Joakim Måhammar, trädgårdsarbetare, Gamleby och Emil Åkerö, studerande, Västervik.
På valbar plats: Akko Karlsson, driftcoach, Lofta, Anna Bodjo, restaurangbiträde och danslärare, Västervik, Georg W Lowejko, varvsägare, Gamleby, Johnny Wiman, snickare, Ankarsrum, Joakim Måhammar, trädgårdsarbetare, Gamleby och Emil Åkerö, studerande, Västervik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!