Multiresistent bakterie sprider sig

Sedan årsskiftet har tio personer i länet smittats av den multiresistenta MRSA-bakterien. Smittskyddsläkare är oroade över utvecklingen, men på Västerviks sjukhus är läget under kontroll.

Ingen smitta konstaterad. Västerviks sjukhus gör allt för att mota den besvärliga MRSA-bakterien som sprider sig i länet.  FOTO:ANDERS STEINER

Ingen smitta konstaterad. Västerviks sjukhus gör allt för att mota den besvärliga MRSA-bakterien som sprider sig i länet. FOTO:ANDERS STEINER

Foto:

Västervik2005-06-02 00:25
Hittills i år har tio fall i länet upptäckts av den svårbehandlade bakterien MRSA, som är en typ av stafylokocker. År 2000 rapporterades tre fall under hela året.
- Det är en oroväckande ökning, säger Per-Åke Jarnheimer, ställföreträdande smittskyddsläkare i Kalmar län.

Förekomsten av MRSA-bakterier i sjukhusmiljöer är inget nytt. Orsaken till att bakteriestammarna nu sprider sig i länet är inte fastställd, men till riskgrupperna hör personer som varit i kontakt med sjukhus utomlands där den resistenta bakterien är vanlig.
- Det som är oroande är att MRSA nu också verkar öka i Sverige och övriga Norden. Det kan bli ett tröskelvärde som passeras och vi därefter tappar kontrollen över spridningen. Så skedde i Storbritannien för några år sedan.

För vanliga stafylokocker finns medicin i form av antibiotika i tablettform. Men detta biter inte på MRSA-stammar.
- De har lärt sig att motstå flera grupper av antibiotika. Behandlingen sker därför med antibiotika i intravenös form.
Får bakterien fäste i sjukhusmiljöer kan den orsaka svåra infektioner i sår, mjukdelar, lungor och hjärtklaffar. Patienterna måste hållas isolerade i enkelrum och noggranna rutiner för hygien krävs.
- Många infektioner som orsakas av bakterien är inte harmlösa, men det stora problemet är att samtliga patienter måste läggas in på sjukhus för infektioner som i vanliga fall skulle kunna behandlas hemma. Smittorisken gör att omvårdnaden blir krångligare och därmed dyrare, säger Per-Åke Jarnheimer.

Ett handlingsprogram har tagits fram för att bromsa spridningen av MRSA-bakterien i Kalmar län. Prover tas på både patienter och personal som vistats på sjukhus utomlands eller i Stockholm, där förekomsten av bakterien ökat stort.
I norra sjukvårdsområdet har fyra fall konstaterats efter smittspårning mellan januari och april 2005. Under år 2004 konstaterades åtta fall.
- Vi ser en ökning som inte är bra, men jämfört med tidigare år har vi smittspårat mer nu. Och ju mer man letar desto fler hittar man ju, konstaterar hygiensköterska Kerstin Lindskog på Västerviks sjukhus.

Man kan vara bärare av smittan utan att drabbas av infektioner. Provtagningar sker därför både i öppenvården och på sjukhuset. Samtliga upptäckta fall finns utanför sjukhuset.
- Vi letar efter bakterierna för att inte få in dem på sjukhuset där de kan drabba patienter med nedsatt motståndskraft. Men ingen har smittats på Västerviks sjukhus. Vi har läget under kontroll, säger Kerstin Lindskog.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om