Multisjuka i kläm i landstingsplanen

Kalmar läns verksamhetsplan för 2012-2014 är lagd. De multisjuka ser ut att bli de största förlorarna. Samtidigt satsas det 400 000 kronor extra på patienter med grå starr.

Det multiprofessionella mångbesökarteamet på Västerviks sjukhus läggs ner. Men vården kommer att utvecklas, enligt chefen på sjukhuset Krister Björkegren. Arkivfoto: Anders Steiner

Det multiprofessionella mångbesökarteamet på Västerviks sjukhus läggs ner. Men vården kommer att utvecklas, enligt chefen på sjukhuset Krister Björkegren. Arkivfoto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-01-28 07:00

Pengarna räcker inte till. Det multiprofessionella mångbesökarteamet på Västerviks sjukhus läggs ner. Det har tidigare fångat upp patienter som behöver akutsjukvård flera gånger om året.

- Patienterna riskerar nu att lämnas vind för våg. Det kommer att finnas ett äldreteam som kan ta hand om multisjuka som är äldre. För de unga multisjuka blir det en kraftig försämring. De personer som söker till akuten 40 gånger per år kommer nu att få höra att "du är välkommen tillbaka om två dagar igen" istället för att de blir omhändertagna på riktigt. De vill spara 1,3 miljoner kronor i år och det är vad det här teamet kostar, menar Henrik Yngvesson (M).

Krister Björkegren, chef på Västerviks sjukhus, menar:

- Vi har i projekt bedrivit mångbesökarmodellen via nationella stimulansbidrag som från årsskiftet riktas om till kommunerna. Med den äldresatsning som vi nu gör kommer vi att permanenta äldreteamet och utveckla vården för de som är multisjuka.

Landstinget har också bestämt sig för att satsa 400 000 kronor på operationer för patienter med grå starr 2012.

Samtidigt vill man utöka medicinsk rehabilitering med 8-9 vårdplatser. Det är patienter som drabbats av ryggmärgskador.

Planen visar även att det stora jobb som lagts ner på att nå målet på "3-timmar, dörr till dörr" på akutmottagningen har nåtts i 73 procent av fallen. Tre timmar syftar till den tid det går från att du går in på akuten till du får träffa en behandlande läkare.

- Det är roligt att se. Vi har bland de kortaste väntetiderna i Sverige och de kortaste i Länet, menar Björkegren.

Landstinget ska även jobba hårdare på att det ska bli rökstopp inför operationer. Något som har varit en kontroversiell fråga.

Tanken är att patienten två månader innan och två månader efter operation ska avhålla sig från att röka.

- Det finns studier från knäoperationer som visar att det är 50 procent ökad infektionsrisk om man röker. Det går ju inte att säga till en person att den ska sluta röka men möjligheten till rökavvänjning ska ges. Ändå kan en läkare sedan neka operation om patienten röker mycket och det är stor infektionsrisk. Då kan patienten söka en annan läkare, säger Johan Alkstedt verksamhetschef på ortopeden i Västervik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om