Museet fullföljer satsning på större restaurang

Västerviks museum backar inte från planerna att bygga ut restaurangdelen trots Matkulturs konkurs.

Den här bilden togs den 28 september, när man presenterade planerna för en ny restauranglokal för Matkultur. På bilden Olof Nimhed, museichef Västerviks museum, Mikael And, Matkultur och Emil Svensson, Byggklason i Västervik.

Den här bilden togs den 28 september, när man presenterade planerna för en ny restauranglokal för Matkultur. På bilden Olof Nimhed, museichef Västerviks museum, Mikael And, Matkultur och Emil Svensson, Byggklason i Västervik.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2023-10-10 14:05

– Min första reaktion är att vi har förlorat en duktig krögare i form av Matkultur och Mikael And, säger Olof Nimhed, chef för Västerviks museum.

När Matkultur slog upp portarna i det gamla saltmagasinet på museiområdet 2022 var det en efterlängtad hyresgäst från museets sida. Inför sommaren 2016 stod man utan arrendator efter att välkända restaurangen Saltmagasinet avvecklats. Först sökte man förgäves efter en ny arrendator. Därefter drev museet restaurang i egen regi fram till pandemin.

Redan då insåg man från museets sida att lokalerna med plats för 35 matgäster var för små. Olof Nimhed berättar att när museet tagit emot stora grupper för visningar på museet så har det ofta funnits ett önskemål att kunna äta eller fika direkt efter visningen. Då har lokalerna inte alltid räckt till.

Har det påverkat Matkulturs möjligheter negativt?

– Så kan det vara, svarar Nimhed.

När Västerviks museum och Matkultur för någon vecka sedan presenterade planerna på en utbyggnad så var det en tanke som funnits i många år. Museet har lånat upp pengar till en miljonsatsning. Satsningen skulle betala sig genom arrende från krögaren, och just nu står man alltså utan krögare.

Olof Nimhed säger att planerna ändå står fast:

– Den ska vara färdig till nästa sommarsäsong.

Den här gången tror han att det ska gå lättare att hitta en ny arrendator:

– Har vi utbyggnaden på plats med helt nya möjligheter så kommer vi inte att ha samma svårigheter som vi hade för fem, tio år sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!