"Mycket arbete återstår"

Barn- och utbildningsförvaltningens ledning står fast vid att inte offentliggöra rektorernas konsekvensbeskrivningar av sparbetinget. - Vi mörkar inte, men än kan mycket förändras som påverkar konsekvenserna, säger förvaltningschefen Kjell Fernandi.

Roger Psajd. Arkivfoto; Anders Steiner

Roger Psajd. Arkivfoto; Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-01-25 19:18

Strax innan jul fick rektorerna i skola och barnomsorg i uppdrag att göra en bedömning av hur verksamheten skulle påverkas med en sänkt skolpeng. Orsaken var att förvaltningen behöver minska kostnaderna med 35 miljoner kronor.

På tisdag sammanträder barn- och utbildningsnämnden. Konsekvensbeskrivningarna kommer att vara en del av beslutsunderlaget, men VT har nekats att ta del av innehållet. Kjell Fernandi har motiverat det med att konsekvensbeskrivningarna inte är färdiganalyserade, och att de därmed kommer är arbetsmaterial.

- Jag är beredd att presentera beskrivningar på presskonferensen efter nämnden på onsdag.

I gårdagens tidning uppmanade VT:s chefredaktör Charli Nilsson barn- och utbildningsnämndens ordförande Roger Psajd att offentliggöra handlingarna. Psajd delar dock Fernandis uppfattning: handlingarna är arbetsmaterial.

- Vi arbetar med att hitta andra besparingar än de som rektorerna beskrivit. Till exempel besparingar på fastigheter. Varje sparad krona som vi kan hitta på annat sätt blir en "icke-konsekvens".

Som vi berättade igår finns det en oro både bland föräldrar och bland personal för vad sparbetinget ska medföra.

Kjell Fernandi förstår oron:

- Jag har absolut inte lagt munkavle på någon. Rektorerna får besvara frågor från föräldrar och personal.

Han berättar dock om några problem som konsekvensbeskrivningarna pekar på:

Det största är att betinget kommit med kort varsel. Med tanke på uppsägningstider och liknande går det inte att göra många besparingar under vårterminen 2012. Då blir kravet på att spara desto större till hösten.

- Det går inte att spara dubbelt i höst, och sedan kanske återanställa i vår, säger nämndens ordförande Roger Psajd.

Ett annat problem som han nämner är att vissa små enheter, till exempel inom barnomsorgen, har svårt att minska på bemanningen.

- Vi kan inte ha en förskola som stänger klockan ett på grund av personalbrist, säger Kjell Fernandi.

Därför undersöker man lösningar på problemen. En möjlighet är om förvaltningen kan få uppskov så att en del av betinget sparas på lite längre sikt än 2012.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Roger Psajd säger att man knappast kommer att kunna ta beslut om ett sparpaket på 35 miljoner kronor redan på tisdag:

- Det här är en process. Ska jag vara ärlig tror jag att vi kommer att få ta beslut pö om pö.

Enligt honom kan det bli så att vissa beslut om en del av besparingarna kommer att tas snabbt för att få effekt så snart, som möjligt, medan andra beslut kan ta längre tid.

Så tycker läsarna

I går krävde VT:s chefredaktör Charli Nilsson att rektorernas konsekvensbeskrivningar offentliggörs. Så här tyckte några läsare på vt.se.

"Men vadå, han gör säkert sitt bästa och det han kan göra. Han jobbar för att det ska vara så bra som möjligt på våra skolor, men han har fått en begränsad budget, så är det bara."

Marcus

Hip hip för Charli :-) Kanon, så ska en lokaltidning verka. Hoppas ni fortsätter att vara obekväma och verka för invånarnas bästa. Hip hip. Vi får väl skicka dit Tzatikis morsa, hon får säkert ut handlingarna.

Priskrigare

Skolorna i Sverige måste satsas mer på! Det blir bara fler och fler arbetslösa ungdomar, utbildningen räcker inte till, elever som inte går klart gymnasiet å får slutbetyg. Det är ett problem som måste tas tag i även om det är elevens eget ansvar i den åldern! Å det är inte bara gymnasiet jag syftar på nu, högstadiet har stor betydelse för hur det kommer gå för eleven på gymnasiet.

Epic

Hoppas VT går till grunden med alla dessa besparingar och ställer Hjalmarsson mot väggen. För det är hans och hans kamraters politik som utmynnat i denna ekonomiska katastrof.

E Fransson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om