Vi slänger runt 30 kilo fullt ätbar mat per person i Kalmar län varje år. Då är inte det som hälls i vasken medräknat.
Enligt Livsmedelsverket är folk mer medvetna om det här i dag, men många vågar inte lita på sina sinnen, utan slänger mat i onödan, bara för att bäst-före-datum har gått ut.
- Men om maten har förvarats enligt anvisningarna blir den inte farlig bara för att detta datum har passerats. Därför är det viktigt att titta, lukta och smaka på maten innan man slänger den, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Några vanliga skäl till att man måste kasta mat är att man inte har planerat sina inköp, inte förvarat maten på rätt sätt och inte tagit hand om resterna.
Frukt och grönsaker är den typ av livsmedel som slängs allra mest. I de flesta fall mår de bäst av att förvaras i kylen, eller ätas upp snabbt. Undantag från detta är bland annat banan, som kan få köldskador.
Det går utmärkt att äta skrumpna grönsaker, men sallad och rotfrukter kan återfå sin spänst och krispighet genom att ligga en skål med vatten i kylskåpet några timmar.
Kylvaror - som färskt kött, fisk och mejerivaror - ska in i kylen så fort som möjligt, och gärna förvaras i en temperatur på 4-5 plusgrader.
Att slänga mindre mat är inte bara bra för den egna plånboken. Man gör också miljön en tjänst.
Det årliga svenska svinnet från hushåll, restauranger och skolkök motsvarar ett utsläpp på nästan två miljoner ton växthusgaser. Det är lika mycket som utsläppen under ett år från 700 000 bilar.