Vi har pratat med en snickare, en elektriker och en fysioterapeut om hur de hanterar coronakrisen i sin arbetsvardag.
– Visst finns det en liten oro. Risken finns ju att bli smittad ute på jobb. Men vi kan ju inte upphöra med verksamheten.
Det säger elektrikern Jimmy Nilsson som driver elinstallationsföretaget Elpro tillsammans med kollegan John Lange.
Han menar att verksamheten rullar på som vanligt. Man har varken mer eller mindre att göra, än innan coronakrisen.
– Vi har många fasta kunder. Det rör sig om allt från industrier till vaktmästare och privatpersoner.
Inga jobb avstås, som en följd av pandemin, förklarar han.
– Utöver att vi är extra noga med handhygienen, vi spritar och tvättar händerna ofta, har inte några nya rutiner införts.
Fredrik Karlsson som driver Fredriks snickeri beskriver ungefär samma sak när det kommer till nya rutiner i pandemins spår:
– Det handlar om att uppmana till god handhygien och att se till att alla anställda har tillgång till tvål, vatten och handsprit på den aktuella arbetsplatsen. Vi har också glesat ut i matsalarna så att man inte sitter fler än fyra personer vid ett bord som normalt sett rymmer åtta.
– Ute på jobb måste man också försöka att komma ihåg att hålla avstånd, även när man tittar på ritningar och så. Det handlar i mångt och mycket om "bonnförnuft", säger han.
Det finns dock vissa typer av arbeten som uppdragsgivaren bestämt sig för att skjuta på som en följd av coronapandemin, förklarar han.
– Det kan till exempel handla om planerade badrumsrenoveringar hos äldre. Men det är faktiskt förvånansvärt få jobb som skjutits på eller avblåsts på grund av pandemin.
Jennie Dacke är fysioterapeut på Tjust Rehab och hon förklarar att man infört en rad nya rutiner sedan coronautbrottet blev ett faktum.
– I all patientnära kontakt använder vi munskydd eller visir. Vi vistas färre i lokalerna samtidigt och har avsatt längre tid mellan besöken för att kunna rengöra maskiner och redskap, berättar hon.
– Vi har också olika in- och utgångar för patienterna så att man ska slippa mötas i trånga utrymmen. Det är exempel på några av våra åtgärder.
En liten del av arbetet kan faktiskt också genomföras digitalt.
– Då handlar det om rådgivning, sådant som inte är akut. Men som regel behöver vi träffa patienterna, säger Jennie Dacke.