Nära tiotusen på köttmarknad

Sköneros årliga marknadshelg lockade nära tiotusen personer under lördagen och söndagen. Besökarna fick förutom olika erbjudanden en rad matnyttiga tips om hur man tillagar olika slags kött.

Stjärnkocken Jonas Borssén gav besökarna många bokstavligen matnyttiga tips om hur man kan tillaga olika styckningsdetaljer från nötboskap. Foto: Anders Steiner

Stjärnkocken Jonas Borssén gav besökarna många bokstavligen matnyttiga tips om hur man kan tillaga olika styckningsdetaljer från nötboskap. Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2011-09-11 19:50

- Vi är helnöjda med besökssiffrorna, säger Ola Forsberg på Skönero när VT på söndagen hälsar på och grillröken ligger tät mellan stånden och ett häftigt regn smattrar mot utställarnas tälttak.

Många av produkterna på köttmarknaden kom från den egna gården, men här fanns även en rad andra utställande företag med fisk, ägg, getost, blommor och rapsolja.

Fyra kockar ställde upp i lördagens grilltävling, där deltagarna själva fritt fick välja kött, kryddning och marinader. Det blev fyra helt olika upplägg. Vann gjorde kände kocken och kokboksförfattaren Jonas Borssén från Solna.

- Många styckningsdetaljer från nötboskap är värda ett betydligt bättre öde än bli grytbitar eller nedmalda till färs, säger Jonas och nämner flankstek som ett exempel. Den är väldigt smakrik med sina lite grövre muskelfibrer än annat kött.

- Rätt skuren, i tunna skivor, är flanksteken ett fantastiskt kött! Det kostar bara en bråkdel av vad oxfilén gör men smakar tio gånger mera.

Jonas Borssén, för övrigt son till skådespelaren Jarl, lärde också besökarna vikten av att hålla koll på såväl köttets kärntemperatur som tillagningstemperaturen.

En av söndagens höjdpunkter var köttauktionen, där tv-kände Peter Harrysson, som tillbringade många av sin barndoms somrar i Överum, underhöll och höll i klubban tillsammans med kockarna Jonas Brandorf och Daniel Svensson från Svensk Smak i Halmstad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om