Nätdroger är rysk roulette

KRIS, Kriminellas revansch i samhället, föreläste under onsdagen i Västervik om lagliga nätdroger som är ett växande problem bland ungdomar idag. Inbjudna var olika myndighetspersoner som jobbar med det ökande problemet.– Jag använde själv nätdroger när jag var 17 år. Nu är jag 30 år och utvecklingen de 3-4 senaste åren har varit explosionsartad, säger Håkan Johansson från KRIS Kalmar.

Föreläste om nätdroger gjorde Daniel Olsson, Viktor Karlsson och Håkan Johansson från KRIS i Kalmar och Karlskrona.

Föreläste om nätdroger gjorde Daniel Olsson, Viktor Karlsson och Håkan Johansson från KRIS i Kalmar och Karlskrona.

Foto: Karin Hertz

Västervik2013-04-04 10:00

Videon är inte längre tillgänglig

VT har tidigare skrivit om nätdrogernas utbredning bland ungdomar. Med onsdagens föreläsning hoppas föreläsarna, Håkan Johansson, Daniel Olsson och Viktor Karlsson på att öka kunskaperna och medvetenheten bland de som jobbar med missbrukare och ungdomar med drogrelaterade problem.

– Håkan Johansson berättar att idén om att föreläsa kom efter påtryckningar från socialtjänsten som beskrev de ökande problemen med nätdroger bland unga och etablerade missbrukare i Kalmar.

Med föreläsningen vill KRIS belysa hur problemen med nätdroger ser ut idag med en växande marknad, fler internetshoppar tillsammans med ett ökande antal olika lagliga droger. Samtidigt krymper droganvändningen ner i åldrarna.

Håkan Johansson på KRIS varnar för att vilken 14 åring som helst med en mobil och internet kan beställa nätdroger.

– Att beställa droger på nätet innebär att du inte har en aning av vad de egentligen innehåller. De som köper nätdroger spelar rysk roulette med sina liv, säger Håkan Johansson.

Bland de 50-tal som sitter aulan på Västerviks gymnasium och väntar på att föreläsningen träffar VT två som arbetar som ”fältare”, Maria Appelqvist och Lars Larsson. Fältassistent är en del av familjeenheten som är socialförvaltningens satsning på barn, ungdomar och familjer. Idag är de här för att få mer kunskap inom ett område de inte har så stor kunskap om.

– Vi jobbar uppsökande och finns på fritidsgårdar, skolor och nattvandrar en del. Jag kan inte säga att vi ser en ökning av nätdroger bland unga, det är svårt. Men det snackas mycket, säger Lars Larsson.

De tre föreläsarna från KRIS har själva missbrukat droger, men lyckats hitta vägen tillbaka, tack vare KRIS. Idag vill de hjälpa andra att hjälpa sig själva.

– Att jobba med KRIS är inget välbetalt jobb. Det här gör jag för att jag brinner för det. När man lyckas hjälpa någon som kommer ut från fängelset utan någonstans att bo. Till fast jobb och ur missbruk genom stor social samvaro. Det är såna historier som gör allt slit värt, säger Håkan Johansson.

KRIS- Kriminellas revansch i samhället

KRIS Kalmar är en ideell förening som i första hand vänder sig till f.d kriminella och missbrukare som bestämt sig för att bryta med sitt gamla liv och försöka ta tillbaka sin plats i samhället.

KRIS har funnits i 15 år och har mer än 5300 medlemmar på mer än 25 orter i Sverige.

KRIS i Kalmar verkar i hela kommunen.

Källa: KRIS.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om