I intervjun med Björn Lansman kommer två narkotikaklassade mediciner i fokus, metadon och subutex. Enligt honom säljs de illegalt i Västervik. Delar polisen hans uppfattning?
Ester Lundahl, polisinspektör, berättar att man stött på metadon, däremot inte subutex. Det kan ha två förklaringar, enligt henne. Den ena är att preparatet inte är så vanligt, den andra är att man missar preparatet i tester:
- När vi beställer screening så upptäcks inte subutex i det vanliga testet. Som polis måste man begära att ett särskilt test görs för subutex, och det gör man i princip bara om det finns en misstanke, säger hon.
Däremot konstaterar hon att nationellt så ser man den illegala användningen av de båda medicinerna som en fara.
Vilka droger är det som orsakar mest problem i Västervik?
- Det beror på vad du menar. Cannabis och centraldepressiva tabletter är vanligast. Störst problem skapar ändå kanske nätdrogerna.
Enligt Ester Lundhal är det ungdomars experimenterande med nya droger som man inte vet särskilt mycket om som är farligt. Enligt henne måste kunskapen om riskerna med de nya drogerna ut på gatan.
Finns det ett rättsligt problem att det är svårt att fälla en person för innehav av en drog som hittills varit okänd för rättsväsendet?
- Det är inte ett problem för oss i polisen. De nya drogerna används som knark, och de säljs som knark. Vi agerar mycket på misstankar.
Hon refererar till intervjun med Björn Lansman, där han efterlyste att samhället ska reagera i tid.
Även om en person inte skulle fällas i rätten kan ett polisingripande göra nytta, eftersom misstanken om ett brott är tillräckligt för att de sociala myndigheterna ska kopplas in.