Nattning väckte sagolik idé
Patrik Andersson såg snabbt en ny chans att sadla om när Electrolux valde att lägga ner sin fabrik i Västervik. Nu monterar han ljudfiler med egna berättelser i stället.
Digital sagoförfattare. Efter Electrolux nedläggning såg Patrik Andersson en chans att göra något annat. Nu spelar han in sagor hemma i sin studio och säljer den genom egen sajt på Internet. Foto: ANDERS LILJEGREN
Foto:
- Den första tanken var nog "vad skönt, nu slipper jag Lux". Men snabbt kom ju tankarna på hur det skulle gå för Västervik, och hur det skulle gå för alla äldre arbetskamrater att hitta nya jobb, säger Patrik Andersson.
Men för egen del var han inte alls orolig. Nedläggningen blev en chans att göra något helt annat.
- Jag har alltid varit kunnig i datorer och teknik, så nu fick jag äntligen göra något mer av det.
När de tekniska kunskaperna kombinerades med fyraårige sonen Adrians förtjusning i påhittade sagor, växte en affärsidé fram.
- Idén att göra personliga lyssnarsagor föddes när jag nattade min son på kvällarna. Bäst gillade Adrian sagor där han själv var huvudpersonen. Jag hittade på att han var ute på äventyr och gjorde allt möjligt kul. Då började jag tänka att även andra barn skulle tycka att det var kul att höra berättelser om sig själva.
Han skrev ner berättelserna Sagan om Landet och Sagan om Kotte och förvandlade en barnkammare till en inspelningsstudio. Han utvecklade ett dataprogram och anlitade sin brors flickvän Anna Krumlinde som sagouppläsare. Inläsningen av berättelsen delas upp i mindre ljudfiler som matchas med namn på barnet, kön och kompisar.
- Alla sagor testas först på Adrian. Jag försöker även få med lite pedagogiska inslag så att barnen kan lära sig något samtidigt.
Den 1 juni började han sälja cd-böckerna på en internetsida som han själv skapat. Redan första kvällen fick han två order.
- Det kändes rätt häftigt. Det finns ju redan böcker där man har skrivit ner barnets namn i en sagobok som man själv kan läsa för barnet. Men lyssnarsagor är jag ensam om att göra.
Han har finansierat företaget genom starta-eget-bidrag och ekonomiskt stöd från Electrolux. För att kunna försörja sig på sagotillverkningen skulle han behöva sälja sju böcker om dagen. Dit har han inte kommit ännu och marknadsföringen slukar pengar. Hittills har han sålt ett hundratal böcker. I väntan på ett genombrott för sagoförsäljningen tvingas han till en ny a-kasseperiod.
- Men jag kan fortfarande bygga upp mitt företag under tiden jag stämplar, och det känns jättebra. Det tar ju ett tag innan en ny produkt slår igenom. Men fungerar det inte med böckerna skaffar jag ett annat jobb. Jag gillar inte att leva på bidrag.
För att inte bli beroende av en enda produkt har han flera nya idéer på gång. Genom internetsidan Barnsagan.se vill han i framtiden sälja fler personliga prylar för barn, och bygga upp en internetportal med spel och länkar till andra hemsidor för barn. Han har även utvecklat ett program för att spåra stulna datorer.
- Det är viktigt med fler ben att stå på, och jag har många idéer som snurrar i huvudet.
LIVET EFTER LUX
I februari 2004 kom chockbeskedet att Electrolux dammsugartillverkning i Västervik läggs ner. I ett slag miste över 500 personer sin försörjning. I dag har över hälften av de anställda fått nytt jobb, startat eget företag eller vidareutbildat sig. Under vinjetten Livet efter Lux kommer VT regelbundet att berätta om hur livet tog en ny vändning för några av dem som förlorade jobbet.
I februari 2004 kom chockbeskedet att Electrolux dammsugartillverkning i Västervik läggs ner. I ett slag miste över 500 personer sin försörjning. I dag har över hälften av de anställda fått nytt jobb, startat eget företag eller vidareutbildat sig. Under vinjetten Livet efter Lux kommer VT regelbundet att berätta om hur livet tog en ny vändning för några av dem som förlorade jobbet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!