Naturens Bästa: LRF:s förslag är helt orimligt

LRF har drivit en kampanj för ett ogenomtänkt och orimligt förslag om att begränsa allemansrätten, det säger Per Jiborn från Naturens Bästa. Han vill ha dialog och inte fyrkantiga lagar.

Per Jiborn tycker att LRF:s förslag om begränsad allemansrätt för naturturism är orimlig och illa genomtänkt. Arkivfoto: Ellen Nielsen Kindstrand

Per Jiborn tycker att LRF:s förslag om begränsad allemansrätt för naturturism är orimlig och illa genomtänkt. Arkivfoto: Ellen Nielsen Kindstrand

Foto: Ellen Kindstrand

Västervik2011-07-18 00:00

LRF vill stifta en lag om begränsad allemansrätt för kommersiell naturturism. Förslaget går ut på att alla markägare som berörs av naturturismen måste ge sitt godkännande för att verksamheten ska kunna ske på deras marker. Det kan till exempel gälla en cykelled, en kanotled eller vargsafari.

Peter Jiborn på Naturens Bästa - en kvalitetsmärkning för upplevelseturism i Sveriges natur - tycker att förslaget är orimligt.

- Den här lagen skulle alltså ge markägare vetorätt att säga nej till att turister får gå på deras mark. Det är ju befängt. Om vi som exempel tar en kanotled, på sträckan i vattnet kanske du passerar tiotals olika ägda marker. Vad händer om ägaren i mitten säger nej?

Peter Jiborn säger att problemet inte ligger i naturturismen utan någon helt annan stans.

- LRF har gjort en undersökning om vad markägare upplever för besvär med allemansrätten och då har bara en procent uppgett att de haft problem med naturturismen. Det är nedskräpning och motortrafik på enskild väg som de flesta upplever som besvärligt och då handlar det om stadsfolk som inte är vana att vistas i naturen. Tillsammans med en naturguide hade de fått veta hur man beter sig i skog och mark men om LRF får igenom lagförslaget får man alltså inte vistas i naturen i en guides sällskap. Däremot får man gå helt själv, även om man inte vet något alls om naturen.

Många turister i Sverige och Västervik vill kunna uppskatta naturen, säger Jiborn. Han befarar att lagen skulle bidra till att tusentals turismföretag skulle behöva läggas ner och att turister från utlandet väljer att åka till Norge eller Danmark istället om Sverige blir ett förbudsland.

- Vi vill inte ha några konflikter med markägarna men vi vill ha en dialog. Lagar kan så lätt bli fyrkantiga. Vad skulle hända om en markägare säger ja till att turister får vistas på marken och sedan säljer till någon som säger nej? Det blir så mycket jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om