Naturvårdssatsningar lyftes fram
På söndagen presenterades den lyckade Lokala Naturvårdssatsningen (LONA) över hela Sverige. På Naturum på Västerviks museum fick Västerviksborna information om aktuella lokala naturvårdssatsningar i Kalmar län.- Intresserade har droppat in hela dagen, säger Annika Nandorf på Naturum och ekologen Mia Olsson från Västerviks kommun.
Lokal naturvård. Gjorde PR för lokala naturvårdssatsningar gjorde på söndagen ekologen Mia Olsson från Västerviks kommun och Annika Nandorf från Naturum på Västerviks museum.
Foto: Fotograf saknas!
Hälften av pengarna har gått till Naturum på Västerviks museum. Andra projekt har bland annat varit att filma undervattensmiljön i Tjust, ta fram en broschyr om lokala vandringsleder, bygga ett fågeltorn i Ukna samt inventera en rad björnbärsarter på Lucerna.
Flera föreläsningar hölls under söndagen på Västerviks museum, där alla också blev guidade runt på Naturum.
Vid Horns udde hölls på eftermiddagen Naturums Vattenskola med snorkelguiderna Marcus Nord och Stina Nyman. Intresserade fick låna våtdräkter för att sedan snorkla omkring i en halvtimme strax under ytan och titta på den fantastiska undervattensmiljön.
Tomas Hedfors från Gladhammars hembygdsförening var på söndagseftermiddagen guide på en vandring på Gladhammarsleden.
Rainer Winkler och Morgan Pettersson från Tjust Ornitologiska förening ansvarade för den fågelskådning som i det fina höstvädret hölls från fågeltornet vid Slåhagen. Det är ett av kommunens mest värdefulla våtmarksområde och beläget cirka fem kilometer från Lofta kyrka.
På Västerviks museum berättade man också bland annat om projektet Sylten - "möjligheternas våtmark" i Mönsterås. Projekt Sylten har som mål att förhöja värdet av ett igenväxt mynningsområde i den innersta delen av Mönsteråsviken.
- Gödning från sötvatten har fått hela området att växa igen totalt. Nu öppnas våtmarken med hjälp av mekanisk rensning, till glädje för vadarfåglar, dykänder och en rad andra djurarter, säger Gunvald Bruce från föreningen Smålands Fauna.
Satsningen på lokala naturvårdsbidrag har särskilt uppmärksammat den tätortsnära naturen. Att säkra och vårda mark och vatten i närheten av tätorter är viktigt för att skapa förutsättningar för friluftsliv och bättre folkhälsa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!