Norge tar efter Västerviksmodell
Ett tiotal personer från den norska skolvärlden gästar under två dagar Västervik för lära sig mer om ett utvärderingsverktyg för skola och förskola.
Studiebesök. Anette Stray och Jan-Kåre Jenssen är tillsammans med representanter från norska skolor och kommuner på studiebesök i Västervik för att lära sig mer om utvärderingsmodellen "Cock-pit". Foto: Ellen Kindstrand
Foto:
- Första gången jag hörde talas om det var på en skolkonferens i Köpenhamn för några år sedan. Gunnar Iselau från Västervik föreläste om Cock-pit och jag tog senare kontakt med honom för att få mer information, berättar Jan-Kåre Jenssen, som arbetar med utvecklings- och skolfrågor i Vest-Agder fylke i södra Norge.
- Tanken är inte ny, men den är satt i system och det ska vi pröva att verkställa i vår region, säger Anette Stray som jobbar på ett pedagogiskt centrum i Norge.
Cock-pit ska nu sättas i system i ett nystartat projekt för kvalitetsutveckling inom de norska skolorna.
- Vi vill pröva det här ute i kommunerna och kommer att utarbeta en plan för det under hösten, till våren kanske vi kan sjösätta systemet på första skolan, säger Anette Stray.
- Vad som kommer ut i andra änden av projektet vet jag inte, men jag är säker på att alla som varit med här fått mycket information och lärdom och besöket har tillfört många nya tankar, säger Jan-Kåre Jenssen.
Det var förre skolchefen Lennart Fredriksson som tillsammans med dåvarande utvecklingsledaren Gunnar Iselau som tog fram Cock-pit-modellen. Nu används den årligen för att utvärdera kvaliteten på kommunens skolor och förskolor. Resultatet analyseras sedan för att man ska se vad som kan bli bättre.
- Det fanns vissa svårigheter när vi började använda modellen, men nu har den vuxit in och jag bedömer att den används som ett konstruktivt och uppskattat verktyg, säger Lennart Fredriksson.
- Men ingenting är så bra att det inte kan bli bättre. Cock-pit är ett grundsystem som fungerar väl, men som går att utveckla. Den största nyttan med det uppstår när rektorer träffar sin personal och diskussioner om vad som kan bli bättre uppstår. Det är också positivt för lärare och föräldrar som får ökad kunskap om hur det går för skolorna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!