Normal skörd men priset slår alla tidigare rekord
Årets skörd är normal. Men spannmålspriserna är allt annat än normala. De är dubbelt så höga som förra året. Orsaken är att världskonsumtionen överstiger produktionen.
Rekord. Det nuvarande spannmålspriset är rekordhögt. Ingen aktiv bonde har någonsin upplevt ett liknande pris. Det är exempelvis dubbelt så högt på brödvete som förra året. Orsaken är att efterfrågan är mycket, mycket större än produktionen i världen. FOTO: HANS BRANDIN
Foto: Fotograf saknas!
- Vi har haft en relativt normal skörd, säger Fredric Johansson, Hushållningssällskapet, Gamleby. Men havren och rågvetet har fungerat bättre än normalt. Det är priserna som inte är normala. När en lantbrukare säljer ett lass spannmål så ger det en krona mer per kilo jämfört med förra året. Det betyder att varje lastbil från gården ger 35 000 kronor mer in till företaget än vad ett precis lika stort lass gav förra året.
- Det är helt unikt, ingen bonde som är aktiv idag har varit med om detta tidigare. Det finns experter som sagt att oljeväxter inte skulle över två kronor per kilo, nu det har varit uppe i över 3:30. Brödvete ger en krona och 23 öre mer per kilo än förra året, det är mer än dubbelt pris jämfört med samma tid i fjol. Alla priser är dagspriser som noteras på en spotmarknad, men tendensen är entydig och skillnaderna från dag till dag är små i förhållande till totalpriset.
Anledningen till de höga priserna är att världens befolkning gör av med mer spannmål än det som produceras. Förra året konsumerades 56 miljoner ton i mer världen än vi producerade, enligt EGC (Environmental Growth Chambers). I år beräknas konsumtionen överstiga produktionen med 17 miljoner ton.
Sveriges genomsnittliga produktion de senaste fem åren ligger runt fem miljoner ton per år, enligt SCB (Statistiska centralbyrån). Det saknas således motsvarande drygt tre svenska årsskördar i världen i år.
Det höga priset kan alltså hålla i sig, även om världsproduktionen självklart kommer att öka.
En signal i den riktningen är det faktum att EU nu diskuterar att helt eller delvis slopa trädan, det vill säga mark som inte får användas till produktiv odling.
Enligt Mariann Fischer Boel, dansk EU-kommisionär för jordbruk, är det rimligt att den uttagna arealen (träda) minskar 2008 på grund av spannmålssituationen i EU just nu. Spannmålslagren innehåller ungefär en miljon ton (förra året fanns 14 miljoner ton i lagren) och består mest av majs varför det är viktigt för eu-marknaden att det odlas mer spannmål 2008.
En beräkning visar att produktionen skulle öka ungefär med tio miljoner ton om det blir fritt att odla. Idag finns 3,8 miljoner hektar uttagen areal inom EU och troligen kommer mellan 1,6 och 2,9 miljoner hektar av dessa odlas upp nu i höst och vår.
Det är ministerrådet som bestämmer och det formella beslutet kommer runt mitten av oktober. Bedömningen är att det är mycket hög sannolikhet för att beslutet går igenom.
Dubbla priset sedan
förra året
Lantmännens dagspris i kronor per kilo för Östra Sverige den 17 september 2007. Inom parentes Lantmännens pris för skördeperioden 2006.
Kvarnvete: 2:24 (1:01)
Fodervete: 2:03 (0:87)
Foderkorn: 2:02 (0:89)
Maltkorn: 2:43 (1:12)
Foderhavre: 1:68 (1:02)
Oljeväxter: 3:07 (2:09)
Foderärter: 2:11 (1:10)
Kvarnvete: 2:24 (1:01)
Fodervete: 2:03 (0:87)
Foderkorn: 2:02 (0:89)
Maltkorn: 2:43 (1:12)
Foderhavre: 1:68 (1:02)
Oljeväxter: 3:07 (2:09)
Foderärter: 2:11 (1:10)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!