Den 15 juli skördade Åke Bäckström på Vassbäck sina sista jordgubbar för säsongen. Runt om i landet går att läsa att 2011 var ett riktigt bra jordgubbsår, i alla fall ekonomiskt i och med att många av jordgubbarna var färdiga till midsommar, och priset är som högst. Hur gick det då för en av de lokala odlarna?
- För mig har det varit en normalsäsong, möjligen lite kort. Vi skördade 42 dagar, det är en vecka kortare än vad vi brukar köra, säger Åke Bäckström.
- Sen märker vi i mitten på juli att folk tröttnar på jordgubbar och vill istället ha hallon, så det är inte så stor vits att hålla på för länge heller, fortsätter han.
Vad gör du för att få ett lyckat skördeår?
- Jordgubbar kräver väldigt mycket vatten, vilket jag har, det gör att det aldrig torkar ur. De har fått 15 millimeter var tredje dag. Kan man passa det, fram till skörden samt vattning mellan varje avplockning. Då får man jordgubbar med bra storlek och bra kvalitet.
- För att förlänga skörden använder vi oss också av fyra olika jordgubbar: Honeoye, Sonata, Salsa och Florence. Florence är den senaste och den håller också längst.
Skörden må vara slut för i år, och jobbet för nästa års jordgubbar har redan börjat. Nu fortsätter jobbet med den odling som sattes i maj. Bekämpning av ogräs, hackar och lägger in revor. Allt för en lyckad förstaskörd nästa år.