Norsk lax skapar jobb i Västervik

Swe-Dan Seafood har fått en sambo i sina lokaler. Sweden Salmon AB ska skära till laxbitar och förpacka dem till konsumenterna. Sex personer har anställts, och redan i höst kan ett beslut om utbyggnad tas.

På fiskfabriken på Lucerna kommer skarpsill och strömming att få sällskap av lax framöver, berättar platschefen Peter Sjöholm. En del av lokalerna har byggts om för paketering av norsk färsklax.Arkivbild: Anders Steiner

På fiskfabriken på Lucerna kommer skarpsill och strömming att få sällskap av lax framöver, berättar platschefen Peter Sjöholm. En del av lokalerna har byggts om för paketering av norsk färsklax.Arkivbild: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-04-03 16:29

Det är en tiomiljoners investering som gjorts i fiskfabriken på Lucerna. Lokaler i byggnaden som inte används av Swe-Dan Seafood har anpassats för den nya verksamheten, och nya maskiner har köpts.

Bakom bolaget står en av Swe-Dans delägare: Västkustfisk SVC och Göteborgsföretaget Sweden Seafood.

I Göteborg fileas lax från Norge. Filéerna skickas vidare till Västervik där de skär i bitar på 100, 400 eller 800 gram och atmosfärförpackas. Det är tveksamt om konsumenten i butik kommer att se texten Sweden Seafood - Västervik.

- Införsäljningen pågår, men mycket talar för att laxbitarna kommer att säljas som "private brands, det vill säga som ett butikskedjornas egna varumärken. Däremot kan vi använda vårt namn på den fisk som går på export, säger Peter Sjöholm, platschef på fiskfabriken, och vd för det nystartade bolaget.

Hittills har kontakterna med möjliga kunder varit positiva. Ursprungstanken var att verksamheten i Västervik skulle byggas ut med egen filetering om två - tre år. Beslutet kan komma tidigare än så, kanske redan till hösten.

På Swe-Dan Seafood landas skarpsill som fångas i Östersjön, sorteras och fryses ned. Den nya verksamheten har två fördelar: flödet av fisk är jämnare, och beroendet av fiskepolitiken är inte lika stort.

- Laxen kommer från norska fiskodlingar. Tillgången är inte lika säsongsberoende. På Swe-Dan Seafood märker vi av de regleringar av fisket i Östersjön som lagts de senaste åren. Tillgången på fisk blir begränsad. Med odlad fisk har vi inte de problemen, säger Peter Sjöholm.

Om allt går enligt planerna ska produktionen komma igång den 16 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om