Norska fjällen lockar alltfler svenskar

Alltfler svenskar väljer de norska skidorterna. Skidåkningen är av hög klass. Den enda nackdelen med Norge är prisläget. De norska priserna är definitivt inte anpassade till normalsvenskens plånbok.

Pittoreskt. Strax utanför Hemsedal finns möjlighet att bo i liten stuga med egen granskog på taket.

Pittoreskt. Strax utanför Hemsedal finns möjlighet att bo i liten stuga med egen granskog på taket.

Foto:

Västervik2006-02-08 00:25
Normalfamiljen behöver definitivt inte åka till Alperna för några dagars skidåkning under sportlovet. De norska backarna ligger närmare och är lika vita och branta. Att resa med bil mellan olika skidområden är också ett trevligt och omväxlande sätt att vintersemestra. Men tänk på att bensin- och dieselpriserna är en aning högre i oljestaten Norge än i Sverige.
Där Norge är som bredast ligger ett antal mycket bra skidområden på rad. En av de mest traditionsrika vintersportorter är Geilo som ligger 23 mil nordväst om Oslo och lika långt österut från Bergen. Samhället med affärscentrum och hotell ligger i dalgången med skidåkning på båda sidor om vägen och järnvägen. Här kan man välja att åka på sol- eller skuggsidan.

I år investeras motsvarande 120 miljoner kronor i ett helt nytt område i Geilo. En ny 8-stolslift tar skidåkarna upp till det nya området som har restaurang, barnområde, hotell och stugby. De största satsningarna görs på barn- och familjeaktiviteter samt att utveckla Geilo till en åretruntdestination.
För tröttkörda skidåkare har en av Norges största spa-anläggningar öppnat på Vestlia Resort i Geilo.

En knapp timmes väg nordost om Geilo ligger Hemsedal. Skidåkningen här håller mycket hög klass och kan jämföras med Åre.
Tillgängligheten är god med direktbussar och tåg från Oslo. Ett speciellt skidtåg går från Göteborg till Hemsedal torsdagar och söndagar. Den sista biten från Gol sker med transferbussar.
Vidare mot öster kan man göra stopp i olympiabyn Lillehammer med Hafjell som är ett utförsåkarparadis.

Den 1 december förra året blev det klart att det svenska börsnoterade bolaget Skistar fick köpa den norska alpina juvelen Trysil, som ligger 20 mil från Lillehammer men bara sex mil från Sälen. I och med köpet av Trysil är omkring en tredjedel av de norska alpina anläggningarna i svensk ägo.
Det svenska inslaget är ännu större när det gäller arbetskraften. I hotellreceptioner, matsalar, barer och skiduthyrningar är norrmännen i klar minoritet. De svenska skidlärarna har betytt lika mycket för utvecklingen av norsk skidåkning som de svenska kockarna för det norska köket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om