Nu är det säkrast att betala
Parkeringsvakter i tjänst efter fem veckors strejk. Överfyllda automater tömdes.
Göran Nordström hade fullt upp med att tömma p-automater. Foto: Magnus Glans
Foto: Fotograf saknas!
För trots att ingen har kontrollerat kommunens parkeringsplatser på fem veckor, har många bilister ändå valt att göra rätt för sig när de parkerat. De flesta automater var nämligen överfyllda när tömmaren och reparatören Göran Nordström gav sig ut på Västerviks gator.
-Jag har tömt ungefär två tredjedelar av automaterna. Sedan tog tomkassetterna slut, förklarar han.
Han anar att de flesta pengar stoppats i under konfliktens början.
-Jag tror att ju längre tiden har gått desto mindre betalningsbenägna har folk blivit, säger han och berättar att det bland alla de överfulla parkeringsautomaterna faktiskt fanns en och annan som bara var halvfull. Bland annat den centralt belägna biljettautomaten i korsningen Kvarngatan/Strömsgatan.
Göran Nordström tycker att bilförarna skött sig relativt bra under konflikten.
-Visst har en del parkerat konstigt. Men mest tror jag att folk har stått längre tid på platserna än vad de får och det har lett till att det blivit dålig cirkulation och svårt att hitta parkeringsplatser.
Trots att ett avtal nu är i hamn är Göran Nordström inte nöjd med resultatet. Han hade helst sett att hela kollektivet fått samma nivå på lönehöjningen.
-Jag tycker att vi skulle ha fortsatt att strejka. Strejkledningen borde ha gått ut hårdare från början. Jag har inte hört någon som är nöjd med avtalet, säger han.
I takt med att automaterna tömdes var det på fredagen också dags att börja vänja Västerviksborna vid att det inte längre är riskfritt att parkera hursomhelst.
-Det känns bra att vara tillbaka på jobbet, säger parkeringsvakten Silva Westby som när VT träffar henne på förmiddagen redan har hunnit lappa tre bilar. Men inte för att ägarna låtit bli att betala parkeringsavgift.
-Alla tre stod där man inte får stå, varav en på en handikappplats. Jag tycker att det är dåligt att ställa sig där när man inte behöver. Och det är dyrt också. Jag skulle inte vilja betala 500 kronor för att få gå en lite kortare bit, säger hon.
Silva Westby tycker inte att kaoset har varit så farligt under konflikten. Men de gånger hon varit inne i stan har hon automatiskt kontrollerat hur det sett ut på parkeringsplatser och gator.
- Vid Apoteket stod en gång fyra bilar vid platser med stoppförbud. Jag har sett en hel del bilar som stått på handikapparkering utan att ha tillstånd, och utanför en videoaffär med plats för tre bilar stod det en gång åtta. Många har struntat i att parkera minst tio meter från korsningarna och det har varit problem för bussar som inte kommit förbi, sammanfattar hon.
Under sin första arbetsdag har hon fått en del igenkännande blickar och kommentarer på stan.
-Några har frågat om min semester är över nu, säger hon.
För semester har det nästan blivit för Silva Westby, som gått hemma under fem veckor.
-Jag har haft fullt upp. Jag har rest, jobbat i trädgården -och så har vi skaffat en ny hundvalp.
-Men det blev ändå långsamt mot slutet. Fem veckor är lång tid. Jag hade inte trott att konflikten skulle bli så långvarig utan gissade på en till två veckor.
Silva Westby tillhör den grupp inom Kommunal som fick den sämsta utdelningen, 2,6 procent. Men hon är inte lika missnöjd som många andra.
-2,6 eller 3 procent kvittar för mig. Jag tyckte från början att vårdpersonalen var värd en bättre lön och mig gör det inget att de får mer i förhållande till övriga grupper.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!