På sjukvårdsrådgivningen har man den senaste tiden märkt av att vinterns kräksjuka har börjat härja.
- Det har varit fler samtal om kräksjuka än vad det var för några veckor sedan, säger Irene Wretelid.
Hon tycker att det är viktigt att man visar hänsyn till omgivningen om man själv eller ens barn har varit sjuka, så att man inte sprider smittan vidare.
- Man ska stanna hemma tills man är riktigt frisk.
Så länge man kräks bör man undvika mat, men däremot se till att få i sig vätska, eftersom man förlorar mycket vätska om man kräks och har diarré och kanske även feber. Då får man dricka ytterst små mängder åt gången, med några minuters mellanrum.
Wretelid rekommenderar Provivadrycker och blåbärssoppa.
Så småningom kan man prova med rostat bröd och kokt mat. Starka kryddor, stekt mat och kaffe ska man vänta med.
Smittskyddsläkare Claes Söderström säger att bra handhygien med tvål och varmt vatten är det bästa sättet att skydda sig mot kräksjuka. Handsprit fungerar också, men just calicivirus - som sprider kräksjuka - är lite resistent mot sprit.
Den som har haft kräksjuka kan få en kortvarig immunitet, men kan sedan insjukna igen. Man kan få kräksjuka flera gånger samma vinter.
Samtidigt är det ungefär 20 procent av befolkningen som aldrig får det.
- De saknar den ytstruktur på cellerna i magtarmslemhinnan som gör att virus kan häfta där. Det är intressant att det finns en sådan genetisk variant, säger Claes Söderström.
Eftersom kräksjuka är så extremt smittsamt är det viktigt att man stannar hemma minst ett, gärna två, dygn efter sista kräkning.
- Barn kan bära på det här upp till en vecka efteråt, och ska vara hemma åtminstone två dagar utan symtom efter vinterkräksjuka, säger Claes Söderström.
Sjukvårdspersonal, som har bra hygienrutiner, kan börja jobba efter ett dygn. Andra bör gärna stanna hemma två dygn, i synnerhet om de arbetar med mat.
Kräksjuka kan också smitta via vatten. Det kan vara en förklaring till att det ibland kommer larm om att personer har smittats av frysta hallon.
Nyligen var det åtta personer i Lysekil som insjuknade, och den misstänkta smittokällan var just frysta hallon. I detta fall var det hallon från Bosnien, av märket Eldorado.
- De bevattnas kanske med brunnsvatten, och det behövs inte så värst mycket smitta för att man ska bli sjuk, säger Claes Söderström.