Nu finns det mat till fåglarna

Det har blivit en bärhöst utan like i år. Trädgårdarna är som stora smörgåsbord för flyttande starar och trastar. Har vi tur kan vi också se fram emot en vinter med sidensvansar i södra Sverige.

Koltrasten. Om du gillar att ha fåglarna på besök i din trädgård ska du låta växter och bär stå orörda så att koltrasten har mat hela vintern. Foto: Sven-Olof Ahlgren/Scanpix

Koltrasten. Om du gillar att ha fåglarna på besök i din trädgård ska du låta växter och bär stå orörda så att koltrasten har mat hela vintern. Foto: Sven-Olof Ahlgren/Scanpix

Foto:

Västervik2006-11-03 00:25
Sommarens torka i södra Sverige tycks inte nämnvärt ha påverkat de träd och buskar som bildar skogens skafferi för hundratusentals fåglar. I slutet av augusti och september kom både regn och värme. Ett par vandringar i det småländska landskapet i september visar att svamp, bär och frukt har vuxit till i nästan ofattbar omfattning.
I skogsbryn och hagmarker stod rönnarna fulla av röda bär. På det oxelrika Öland var oxlarna överhöljda av bärklasar. Även hagtorn och andra bärväxter dignade i år av bär.
Även i trädgårdarna har det blivit en utsökt bärhöst. Oxbär, eldtorn, olvon, järnek, häggmispel och kaprifol är några av de växter som efter blomningen bjudit på näringsrika bär, i flera fall också vackra höstfärger.

Det är nu väl bäddat för de många fågelarter som helt eller delvis lever av bär och frön. Stararna samlas nu i stora flockar runt omkring i södra Sverige. De har upptäckt att det finns gott om bär och frukter både i städerna och på landsbygden.
I många kommuner har rönnen fått en renässans som dekorativt träd längs gator och i parker. Rönnen var förr ett självklart inslag i kulturlandskapet och utnyttjades bland annat som virke till redskap.
Till storkonsumenterna av bär och frukt hör också trastarna, framför allt björktrast och koltrast. Båda arterna kan nu se fram emot goda dagar i villakvarteren, i synnerhet där det finns rönnar och kanske hänger ännu vinbärsklasar kvar i buskarna. Bären på populära trädgårdsväxter som oxbär och eldtorn får ofta sitta kvar länge, men brukar plockas av koltrastarna längre fram mot vintern.

Men trots allt är det nog sidensvansarna som mest av allt förknippas med bär- och fruktorgier i städer och trädgårdar. De uppskattar framför allt bär av rönn och oxel, och säger inte heller nej till kvarlämnad fallfrukt - ju sämre skick desto bättre.
Sidensvansarna kommer ofta i stora flockar, dock inte varje vinter. Det förhållandet har människan grubblat över länge. I dag anser man att de stora "invasionerna" av sidensvansar vissa vintrar i södra Sverige styrs av hur mycket rönnbär det finns i de nordliga trakter där fågeln häckar. Om maten tryter där måste fåglarna flytta för att överleva.
De sidensvansar som dyker upp i södra Sverige på senhösten häckar troligen inte i Sverige utan flyttar in från öster. Som kuriosa kan nämnas att flera vetenskapliga expeditioner på 1800-talet misslyckades med att hitta ett enda bo av sidensvans. 1856 hittades det första i världen i trakten av Muonio i Finland. Sverige har förmodligen bara ett par tusen häckande par sidensvansar, alla norrut i landet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om