Ja i februari inventerades pyntet, och en planering av inköp påbörjades. Beställningar började läggas i slutet av april. Och nu börjar resultatet synas.
Sara Dolk, stadsarkitekt och t.f. samhällsbyggnadschef, poängterar att det är många inblandade bakom pyntet. Bland annat Kanonaden, och Västervik Miljö & Energi som ser till att det finns el till dekorationerna, och drar el till nya platser som ska pyntas.
Så vad är nytt för i år?
Den största nysatsningen är kanske granen i Västerviks största rondell, där Stora infartsvägen korsar Folkparksvägen/Breviksvägen. Här tornar en stjärnprydd gran av ljusslingor upp sig.
– Det ska vara en välkomnande port till staden, som säger "välkommen till Västervik", så där har vi tagit i lite, säger Dolk.
VME:s belysningstekniker Mattias Andersson berättar att det ligger många timmars arbete bakom julpyntet, som blir mer omfattande för varje år. För några år sedan tog arbetet knappt en vecka. Nu jobbar Mattias i minst en månad.
– Vi har också ett bra samarbete med Kanonaden, för det krävs mycket arbete både före och under montering. Granen vid infartsronodellen höll vi på med i två dagar på verkstaden. Där är det 104 slingor och 8 000 lampor, berättar han.
Och det är så klart inte bara viktigt att det blir snyggt – det måste vara säkert också.
En annan nyhet är att rondellen mellan Willys och Jem & Fix har fått tre stolpar med lysande tredimensionella stjärnor.
I Överum kommer en ny ljusslinga hängas mellan fyra träd vid Carl Sundbergs-park, på Parkvägen.
I Hjorted har det monterats en kongran i en lyktstolpe utanför affären.
I Gunnebo pryder stora ljusbollar i lekparken.
Och, i Ankarsrum kommer det monteras två stycken änglar – 2,5 meter höga – framför stationshuset.
Under torsdagen kom Västerviksgranarna upp: En på Spötorget och en på Stora torget. De kommer från Hornslandet respektive Svinnersbo.
I centrala Västervik ska granar och annan belysning tändas på fredag, 17 november. På övriga orter ska allt vara klart till första advent.
– November är ju den mörkaste månaden vi har, det är ofta mörkt och grått. Vi behöver ljuset för att må bra, säger Sara Dolk.
Har förra årets elkris påverkat pyntet?
– Vi ska spara på el allmänt, även om det inte är elkris just nu. Allt vi köper nytt är energisnålt, och glädjen det ger överväger den lilla energibesparing som skulle bli utan säsongsbelysningen, säger hon.