Nu kan vi vandra i Garpes spår

I går var det invigning av en skulpturslinga på Garpedansberget i Gamleby, vilken bland annat kommit till genom skulptör Jan Pols omfattande arbete.
Bakom det hela ligger också Garpes Vänner med arkitekt Bertil Dolk i spetsen.

Två trumslagare. En från nutid och en från forntid. Bakom masken i den nutida trumslagaren fanns Erik Berg från Gamleby.

Två trumslagare. En från nutid och en från forntid. Bakom masken i den nutida trumslagaren fanns Erik Berg från Gamleby.

Foto:

Västervik2007-06-07 00:25
Mycket folk hade samlats för att vara med vid invigningen, vilken hölls på parkeringen vid idrottsplatsen av kommunalråd Harald Hjalmarsson.
Bertil Dolk inledde med att hälsa välkommen och berättade en del om projektet i stort innan Jan Pol berättade om sina tankar om de figurer som numera finns på berget.
Därefter var det Harald Hjalmarssons tur och han talade om den samverkan som Jan Pol har och har haft med naturen och där han skapat en stor grupp skulpturer med troll, älvor, vättar och allsköns småknytt.

Idén har varit att göra ett konstnärligt arrangemang med de lokala sägnerna och myterna som utgångspunkt.
Utefter den slinga som gjorts finns massor med skulpturer. Någon sa att där finns ett 60-tal, andra sa att det är över 100. Överallt bland stenar, träd och tuvor såg man en skulptur titta fram om man var och är riktigt uppmärksam.
- Det har ju alltid funnit legender om Garpedansberget och inte minst om den stora jätten Garpe som bodde på berget, och nu har vi fått veta vad han gör idag i alla fall, sa Harald Hjalmarsson.
- Jätten Garpe var nämligen nere i stadens köpcentrum och inhandlade massor av festmat för det skulle ju bli stor fest på berget, och i dag känner vi ju alla att vi deltar i Garpes stora fest, sa Harald Hjalmarsson vidare.

Ett stort jobb har lagts ner av konstnären själv då han burit på mängder av betong under många dagar, kvällar och nätter, men så har han ju skapat något alldeles speciellt.
Utan tvekan ett kulturturistmål att glädja sig åt, något som kan inspirera både barn och vuxna till vidare utforskning av trakterna.

Föreningen Kulturkraft i Norra Tjust med projektledare Bertil Dolk i spetsen har varit starkt engagerade i detta.
- Det kommer att göras en del förbättringar under året när det gäller gångvägarna och det skall också röjas både sly och buskar, sa Harald Hjalmarsson innan det var dags för alla närvarande att ge sig ut på kulturslingan, vilken det finns oerhört mycket mera att skriva om.
Väl uppe på toppen av berget bjöds det på frukt av olika slag, men innan dess bjöds de närvarande även på musikinslag både här och där.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om