Nu laddar polisen för fyra jobbiga dygn
Förstärkningar från flera andra orter under Visfestivalen.
Under fyra högintensiva dygn får Västerviks poliser hjälp av inte mindre än 18 kolleger från flera närliggande orter med att hålla ordning i en stad som formligen kokar av turister och Visfestivalsbesökare.
- Vi får förstärkning med personal från både Kalmar län och från angränsande län, berättar tillförordnade polisområdeschefen Klas Werme.
- Från Kalmar län får vi tolv man. De kommer från länets gemensamma trafik- och gränspolis, från Oskarshamns polisområde samt från narkotika- och kriminalpolisen i Kalmar.
Fyra poliser tas in från Södermanland och Jönköpings län.
- Slutligen får vi förstärkning på gatulangningssidan från Östergötland. Två narkotikapoliser från Norrköping och Linköping kommer till Västervik och hjälper till under dessa fyra dagar.
- De utgör en extra bra resursförstärkning eftersom de ju känner igen de flesta av sina egna missbrukare, säger Klas Werme.
- De förstärker också på ett bra sätt vår egen verksamhet i arbetet mot gatulangning av narkotika och andra droger.
Under Visfestivalsveckan i Västervik ökar folkmängden på gator och torg dramatisk. Många anser att det då sker en fördubbling av invånarantalet.
Under dessa dagar, då polisens arbetsbeslastning är som störst under hela året, är 50 procent av Västerviks poliser semesterlediga.
- Det är en lagstadgad rättighet som även poliser har. Om denna yrkesgrupp förvägrades ta en längre sammanhängande semesterledighet under sommarmånaderna juni och juli skulle man nog snart få mycket svårt att rekrytera poliser i Sverige.
Västerviks cirka 60 poliser delar numera upp sig i två semestergrupper, en som har tidig och en som har sen semester.
- Den första halvan har sina fyra veckor från vecka 25. De övriga har vecka 29, 30, 31 och 32, berättar Klas Werme.
Under tiden torsdag till söndag blir det förstärkning även på arrestsidan, arrestlokalerna på Västerviks polisstation bemannas dygnet runt.
- Vid arrangemang som samlar så här många människor ökar intaget av alkohol och andra droger. En konsekvens blir då att vissa begår brott. En del stör ordningen medan andra inte kan ta hand om sig själva.
Klas Werme tycker att det vid sådana här tillfällen är viktigt med vuxenmedverkan på stan.
- Efter klockan 23.30 tas i princip hela centrala stan över av ungdomar från 15 års och uppåt. Det är lite tråkigt att behöva se att det är den åldergruppen som nattetid utgör majoriteten ute på stan.
- Även föräldrar och vuxna borde ge sig ut på en nattlig stadspromenad. En större andel vuxna i rörelse skulle ge en lugnande och dämpnade effekt, tror Klas Werme.
Framåt sen natt, vid 02-03 samlas det alltid mycket ungdomar i krysset Bredgatan/Storgatan , vid McDonald´s och utanför Statt.
- Det är där allt händer, enligt de unga. Man skulle önska att någon tog ett grepp för de som är under 18 år så att det inte vore så intressant att bara röra sig i dessa områden. Något kul borde finnas att göra för de som är för unga för att komma in på de reguljära nöjesställena, tycker Klas Werme.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!