Nu måste rådjuren ha stödfoder

Nu på senvintern är de vilda djurens behov av stödfoder som störst. Speciellt rådjuren och hjortarna har det svårt. Skaren är hård att sparka sig igenom för att nå marken och de växter som finns under snötäcket. Det är främst blåbärsris. På Risebo Fritid i Tyllinge beräknar man att det går åt runt tonvis stödfoder.

Majs. Både rådjur och vildsvin gillar majs. Här skopar Hans Nilsson ut en hink med det eftertraktade fodret. Men stommen i stödfodret är ensilage och sockerbetor.  FOTO: HANS BRANDIN

Majs. Både rådjur och vildsvin gillar majs. Här skopar Hans Nilsson ut en hink med det eftertraktade fodret. Men stommen i stödfodret är ensilage och sockerbetor. FOTO: HANS BRANDIN

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2006-03-22 00:25
Enligt Svenska Jägareförbundet kommer så mång en tredjedel av rådjurskillingarna att duka under i vinter. Under hösten bygger viltet upp en fettreserv som hjälper dem att överleva, men ju längre vintern går desto mer fett börbrukar djuren. När vintern är så hård som i år är det kritiskt för många djur så här innan snön smält.

Vi har haft tre månader med mycket snö och kyla, det är ovanligt svåra villkor för rådjuren i första hand.
På Risebo Fritid är det Hans Nilsson som sköter om stödutfodringen:
- Det kommer troligen att gå åt 80 rundbalar med ensilage innan vintern är över. En bal väger runt 300 kilo. Dessutom har vi lagt ut tonvis med sockerbetor, majs och säd. Flera dagar i veckan sysslar jag med viltvård, en viktig del är att ploga upp små skogsvägar så att viltet får lättare att förflytta sig mellan foderplatserna.
- Varje dag ser jag mängder med rådjur, men även hjortar, älg och vildsvin.

Djuren har säkert lärt sig hur Hasses bil låter för de står kvar på utfodringsplatsen när vi kommer ganska nära med jeepen. Sedan går det att smyga fram och försiktigt titta på när de äter.
- De vill inte ödsla energi på att fly, så de väntar in i det längsta och om de sticker så är det inte särskilt långt från maten, säger Hans Nilsson.
Jägarförbundet rekommenderar ensilage, morötter, sockerbetor, krossat havre och frukt. Den som vill stödutfodra bör dock fråga markägaren eller jaktlaget först. Trots att vi passerade vårdagjämningen i går så lär det dröja en god stund innan naturen själv dukar upp matbordet för de vilda djuren. Därför är alla insatser som kan hjälpa djuren att klara vintern välkomna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om