Nu ska de sälja mjölk i Linköping

Sedan ett drygt år ingår Ogestad och Odensviholm i Östgöta mjölk tillsammans med fem andra gårdar. Vid månadsskiftet kommer företaget att börja sälja sin mjölk lokalt i Linköpingsområdet.

Stefan Löwenborg, Odensviholm samt bröderna Mathias, Gabriel och Henrick Jonsson, Ogestad ingår i Östgöta mjölk som börjar sälja sina produkter i Linköpingstrakten under eget varutmärke i månadsskiftet.

Stefan Löwenborg, Odensviholm samt bröderna Mathias, Gabriel och Henrick Jonsson, Ogestad ingår i Östgöta mjölk som börjar sälja sina produkter i Linköpingstrakten under eget varutmärke i månadsskiftet.

Foto: Hans Brandin

Västervik2009-01-28 00:07
Det var för ett drygt år sedan som de sju gårdarna lämnade Arla för att sälja mjölken till högstbjudande. Inledningsvis blev det faktiskt så att Arla bjöd mest och leveranserna fortsatte. Men det kontraktet har upphört och nu syns konturerna av affärsidén som funnits med från början. I går presenterades senaste draget på Kättestad i Nykil utanför Linköping."Vill du ha färskare mjölk får du köpa en ko", är mottot för Östgöta mjölk.- Vi är så lokala som det går, säger Mathias Jonsson, Ogestad, en av talesmännen för Östgöta mjölk. Våra sju gårdar har 2 800 frigående kor och producerar 78 000 liter mjölk varje dag eller 25 miljoner liter per år.- Under lång tid har vi pratat om att försöka få avsättning för vår mjölk på den lokala marknaden. Vi har tröttnat på bulkproduktion där mjölken blir pulver och försvinner ut i världen. Vi har inspirerats av Vapnö i Halland och Emå-mejeriet i Hultsfred. Det är för övrigt Emå-mejeriet som kommer att ta hand om vår mjölk. Det är den mest lokala och den enda som kan hålla isär mjölkleveranserna. För vi vill ha våra namn på varje paket mjölk, så att kunden vet vilken gård som mjölken kommer från. I förlängningen kan vi dock tänka oss ett eget mejeri.- Kunderna har också möjlighet att göra studiebesök på våra gårdar efter överenskommelse. Vi går ut försiktigt och startar med mjölken från Kättestad, sedan hoppas vi att kunderna ser till att all vår mjölk säljs i närområdet. Det är till att börja med Linköping, Kisa, Åtvidaberg, Mantorp och Mjölby som vi ska sälja i. Vi kommer att finnas i 90 procent av butikerna. Inom en månad hoppas Östgöta mjölk också finnas i Norrköping. Hur det blir med norra Kalmar län återstår att se. Eventuellt kommer Överum och Gamleby att täckas. I Västervik finns redan Emå-mjölk och bolagen vill inte slåss med varandra. Det är ingen lågprisprodukt som Östgöta mjölk börjar sälja. Den blir dyrare för konsumenten men övriga försök på området visar att kunderna är beredda att betala för mervärdet av lokalproducerat. Standard-, mellan- och lättmjölk finns i enlitersförpackningar. Grädde säljs i 0,25 eller 0,5 liter. Dessutom storförpackningar för storhushåll. Eventuellt följer ytterligare produkter och förpackningsstorlekar. Det kan bli filmjölk, yogurt och ost också.Den mjölk som Östgötamjölk producerar i dag och som inte säljs lokalt går tills vidare till Falköping för att bli ost.- Det är kunderna som avgör om vår satsning ska bli en framgång, men vi hoppas och tror att det är många som tänker på samma vis som vi, säger Mathias Jonsson, Ogestad.
Östgöta mjölk
De gårdar som ingår i Östgöta mjölk är Ogestad och Odensviholm från norra Kalmar län, Gammalstorp, flytthem, Karlslund, Kättestad och Marås från Östergötland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om