Nu ska privatiseringen avgöras
Det gäller dels frågan om att anta ett mångfaldsprogram som bland annat ska göra det möjligt att lägga ut vården vid Västerviks sjukhus på entreprenad. Frågan om att skapa en länsgemensam hälso- och sjukvårdsorganisation är det andra ärendet på dagordningen.
Mötet hålls i Kalmar. Och trots att debatten uteblev vid förra fullmäktige, då man ändå inte kunde fatta beslut i ärendena, verkar de flesta tro att ärendena ska klaras av relativt snabbt. Ett möte med landstingsstyrelsen är nämligen inplanerat till tidig eftermiddag.
Socialdemokraterna och vänstern har tidigare yrkat på avslag för båda ärendena. Om man inte får igenom ett avslag i frågan om mångfaldsprogram, yrkar man i stället på åtta tillägg. Dessa ska bland annat säkra offentlighetsprincipen och verka för lika villkor för offentliga och privata aktörer. Oppositionens önskan att landstingsfullmäktige ska få ta del av resultatet av en eventuell förstudie, har den borgerliga majoriteten redan gått med på.
Om mångfaldsprogrammet går igenom, inleds omedelbart den förstudie som under ett halvår ska utreda hur en konkurrensutsättning av Västerviks sjukhus ska gå till.
Förutom de två stora ärendena, ska landstingsfullmäktige behandla två interpellationer. I den ena vänder sig Västervikspolitikerna Gert Wollinger (s), Lena Segerberg (s) och Tomas Markljung (v) till moderate landstingsrådet Peter Johansson med frågor om det borgerliga förslaget till mångfaldsprogram.
I interpellationen konstaterar de att den förändring som det innebär att lägga ut en så stor del av vården på entreprenad, innebär ett stort risktagande och de vill därför veta på vilka faktagrunder den borgerliga majoriteten lägger fram sitt mångfaldsprogram för beslut. De vill ha exempel på lyckade, liknande satsningar på andra håll. De vill också veta hur majoriteten har informerat anställda och fackliga organisationer om vad som kommer att hända.
Även den andra interpellationen är ställd till Peter Johansson. Det är oppositionsråden Anders Henriksson (s) och Johnny Petersson (v) som vill ha svar på frågor om de tillgänglighetspengar som Kalmar län fått sig tilldelat av regeringen med syfte att korta köerna i vården. Henriksson och Petersson konstaterar att en del pengar stannat på central nivå utan att fördelas, vilket innebär en neddragning för de två sjukvårdsdistrikten. De vill därför ha svar på varför inte en större del av tillgänglighetspengarna satsas på direkta köförkortande åtgärder, och frågar Peter Johansson om han är medveten om att detta innebär att köerna riskerar bli längre igen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!