Nu ska Västervik saneras från pcb

Staten har bestämt att alla svenska byggnader ska bli rena från pcb. Senast den 30 juni skulle inventeringen av fastigheterna i Västervik ha inkommit till kommunen. Hittills har knappt 25 stycken kommit in.

Fredrik Strand på Ostkustens riv & sanering har sanerat pcb i gymnastiksalen på gymnasiet. - Fördelen med pcb, jämfört med till exempel asbest, är att det inte är så farligt för omgivningen vid själva saneringen, eftersom PCB:n ofta är bunden i ett material och inte lösgörs i luften, säger han.

Fredrik Strand på Ostkustens riv & sanering har sanerat pcb i gymnastiksalen på gymnasiet. - Fördelen med pcb, jämfört med till exempel asbest, är att det inte är så farligt för omgivningen vid själva saneringen, eftersom PCB:n ofta är bunden i ett material och inte lösgörs i luften, säger han.

Foto: Andreas Smitz

Västervik2008-07-14 00:06
Det är regeringen som bestämt att senast sista juni 2013 ska pcb:n vara borta från samtliga byggnader i Sverige. De flesta kommuner runt om i Sverige har satt egna handlingsplaner men i Västervik har man börjat lite lätt med att begära att fastighetsägarna ska inventera sina byggnader efter pcb. - Vi har i nuläget ingen skriven plan för hur vi ska gå till väga med själva saneringen, om det visar sig att det är mycket som behöver göras, säger Ulrika Palmér Nilsson på miljö- och byggnadskontoret. Hon berättar att påbudet att pcb:n ska bort fortfarande är ganska främmande för många fastighetsägare i Västerviks kommun. - Många ringer till oss och frågar hur de ska göra. Det många missuppfattat är att de tror att man ska kolla sitt eget hus om man har en villa. Det ska man inte. En- och tvåfamiljshus omfattas inte, så de behöver inte känna sig stressade av det här. Vad händer om man inte blir klar med inventering och sanering i tid? Vissa byggnader ska ju vara färdigsanerade senast 2011.
- Vi har inte direkt funderat ut något "straff" mot dem som inte följer reglerna men vi hoppas ju givetvis att folk förstår att det här är allvar. Det är bra för alla i kommunen om vi blir av med den pcb som i dag finns i många av de hus som byggdes mellan 1956 och 1973. Hur ligger kommunen till med de kommunala byggnaderna? Är de färdiginventerade?
- Nja, inte riktigt, men Bostadsbolaget har hand om det åt oss och de har meddelat oss att de har påbörjat inventeringen. Sjukhuset är till exempel färdiginventerat och där kommer vi behöva sanera vissa byggnader.Har man påbörjat sanering någonstans?
- Inte direkt, men när man skulle riva en vägg på gymnasiet så fanns det pcb i fogarna och då såg vi till att det blev sanerat, men något storskaligt har vi inte dragit igång än.De som hade hand om saneringen på gymnasiet var Fredrik Strand på Ostkustens riv & sanering. Han är en av få, om inte den ende, som i nuläget sanerar pcb i Västervik. Han förklarar hur en sanering går till. - När man sanerar pcb så är det viktigaste att skydda naturen. Vid till exempel en asbestsanering så är det en själv, saneraren, man huvudsakligen skyddar eftersom asbesten är farlig att andas in. Då bygger man slussar med undertryck för att inte dammet ska sprida sig och det är väldigt noga med många regler. När det gäller pcbn så genererar det inte något farligt damm så man behöver inga slussar. Vi har masker med hepa-filter ändå, men det är mest för att inte andas in dammet som blir av det omkringliggande materialet. Det är när det kommer i kontakt med huden eller med jorden som pcb:n gör skada. Vilken typ av skyddsanordningar använder ni er av?
- Vi lägger ut en fiberduk på marken under saneringen för att fånga upp nedfallande partiklar och på sätt förhindra att pcb:n går ner i jorden. Sen har våra sanerare handskar, mask och tätslutande engångsdräkter när de fräser bort fogarna. Dessutom har de gått kurs i saneringsgrunderna. Jag anser att man ändå bör ha någon form av utbildning för just pcb-sanering när man jobbar med något som är så pass naturfarligt som det ändå är. Du ser ju inte direkt en ögon-näsa-hals-läkare som är barnmorska samtidigt. Vad händer med
pcb:n när ni fått loss den från byggnaderna?
- Den paketeras noggrant och skickas till en speciell avfallsstation i Uppsala där man spränger molekylerna genom värme och högt tryckt. Behöver man oroa sig för sin hälsa när man går förbi en sanering?
- Nej, absolut inte! Speciellt inte en pcb-sanering eftersom det där inte flyger runt farliga ämnen i luften. Det kanske ser lite konstigt ut att vi står i dräkt, mask och handskar och man kan passera helt oskyddad bara någon meter bakom oss men det beror på att det är själva fogen som är skadlig, och då främst för vår miljö, inte dammet. Om det är en inomhussanering, av till exempel fönsterfog så brukar vi faktiskt bygga en sluss ändå, trots att det egentligen inte behövs, men det är mest för att det inte ska damma på så stora ytor.
Tidsplan
Industribyggnad byggd/renoverad 1956-1973 ska vara sanerad senast 30 juni 2013 Annan byggnad byggd/renoverad 1956-1969 ska vara sanerad senast 30 juni 2011 Annan byggnad byggd/renoverad 1970-1973 ska vara sanerad senast 30 juni 2013
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om