I avfallsplanen för Västerviks kommun, som antogs av kommunfullmäktige redan 2009, finns mål om insamling av matavfall.
"2014 ska minst hälften av allt matavfall från hushåll, restauranger, storkök och butiker tas tillvara som resurs och användas för produktion av biogas", sägs i avfallsplanen.
Efter att ha genomfört matavfallsinsamling i ett mindre testområde startar nu matavfallsinsamling i större skala runt om i kommunen.
Information om insamling av matavfall har skickats ut till villahushåll i Västervik som idag har sorteringsalternativet. Hushållen kan välja att tacka nej till att delta i matavfallsinsamlingen.
- Vi hoppas minst hälften av de tillfrågade villahushållen vill vara med. Över 80 procent som svarat på vår utvärdering i testområdet tycker att insamlingen har fungerar bra, säger Lisbeth Kullberg, som är Matavfallsprojektets kontaktperson för villahushåll på Västervik Miljö & Energi AB.
- Vi ser detta som ett naturligt steg och en påbyggnad av sorteringsalternativet. Därför vill vi att det ska vara ett aktivt val om man väljer att inte delta i matavfallsinsamlingen. Mer än hälften av landets kommuner sorterar redan matavfall och insamling av matavfall är även ett nationellt miljömål, säger Sofia Ahl, verksamhetschef, hushållsavfall på Västervik Miljö & Energi AB.
Vecka 51 byts befintliga sopkärl till ett tvåfackskärl för matavfallsinsamling. Målsättningen är att börja hämta matavfall direkt efter nyår. Taxan kommer att vara oförändrad.
Matresterna kan användas till produktion av miljövänlig biogas. En papperspåse med sorterat matavfall ger biogas till 2,5 km bilkörning.